eur:
390.95
usd:
366.87
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
United States Air Force (USAF) B-52 bomber lands at RAF Fairford, as tensions remain high over the build-up of Russian forces near the border with Ukraine. Picture date: Thursday February 10, 2022. (Photo by Ben Birchall/PA Images via Getty Images)
Nyitókép: Ben Birchall/PA Images/Getty Images

Nukleáris bombázókat vezényelt az USA a Közel-Keletre

Ameriai drónokat próbált zsákmányolni Irán, válaszul érkeztek a B-52-esek.

Az Egyesült Államok hétfőn közölte, hogy erődemonstrációként két nukleáris fegyverekkel felszerelt B-52-es nehézbombázó repült el a közel-keleti régió felett – írja a Bloomberg alapján a Portfolio.

A bombázók az angliai Fairfordban működő, brit légibázisról szálltak fel, és vasárnap a Földközi-tenger keleti része, az Arab-félsziget és a Vörös-tenger fölött repültek gyakorló bevetésen kuvaiti és szaúdi harci gépekkel együtt, mielőtt elhagyták a régiót.

Az Egyesült Államokat és partnereinket érő fenyegetések nem maradnak válasz nélkül – fogalmazott Alexus Grynkewich altábornagy, az amerikai légierő közel-keleti főparancsnoka közleményében.

Washington korábban is gyakran küldött B-52-es bombázókat a térségbe, amikor az USA és Irán viszonya megromlott, a legutóbbi ilyen átrepülésre júniusban került sor. Irán regionális ellensége, Izrael is csatlakozott a multinacionális misszióhoz, három izraeli F-16-os vadászgép kísérte az amerikai bombázókat.

Teherán félkatonai alakulata, a Forradalmi Gárda múlt héten megpróbált elvontatni egy tengeri drónt, majd az iráni haditengerészet foglalt le két amerikai drónt a Vörös-tengeren pár órára. Az amerikai berepülést az Egyesült Államok iráni provokációra adott erőteljes válaszreakciójának szánják.

A közel-keleti helyzetről szóló Aréna-beszélgetést itt nézheti meg:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×