eur:
389.62
usd:
363.55
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója megnyitja a WHO végrehajtó testületének 146. ülésszakát a szervezet genfi székházában 2020. február 3-án. A testület február 8-ig ülésezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi

A WHO főigazgatójának családja is a tigréi válság áldozata

Tedrosz Gebrejeszusz sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy nem tud pénzt küldeni családjának. Azt sem tudja, ki él rokonai közül és ki halt meg.

"Sok rokonom él ott, és küldenék nekik pénzt, de nem tudok. Azt sem tudom, ki él és ki halott közülük" - fogalmazott. Az Etiópiában található régióban 2020-ban tört ki háború, azóta gyakorlatilag el van vágva a világtól, nincsen internet és a bankrendszer sem működik.

Az etióp kormányt azzal is vádolják, hogy elvágja a területet a részükre érkező segélyszállítmányoktól. Emberek tízezrei haltak meg a régióban és milliók éheznek, a Világélelmezési Program szerint Tigré 5,5 millió lakosának fele súlyos élelmiszerhiánnyal küzd.

A harcok ezen a héten ismételten fellángoltak: korábban a tigréi erők és az etióp kormány márciusban tűzszünetet kötöttek, hogy lehetővé tegyék a segélyek eljuttatását a háború sújtotta területre.

Tedrosz Gebrejeszusz nem először hozza szóba a konfliktust, mellyel kapcsolatosan szerdán megjegyezte: rosszabb helyzetet teremtett, mint ami Ukrajnában van, annak okául pedig, hogy ezzel a világ nem foglalkozik, a rasszizmust jelölte meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója korábban etióp egészségügyi miniszter volt.

2020-ban tagadta egy etióp tábornok vádjait, miszerint segített volna fegyvereket szerezni a tigréi lázadóknak.

"Voltak olyan hírek, amelyek azt sugallták, hogy én állok a háttérben. Ez nem igaz" - írta a Twitteren akkoriban.

Az országon belül sem tudnak pénzt juttatni egymásnak a rokonok

Az etiópiai más területein élő tigréiek is hasonló gondokkal küzdenek, mint Tedrosz Gebrejeszusz, amiért a bankrendszer működésképtelensége a felelős. Volt olyan etióp, aki

20 százalékos részesedésért talált valakit,

aki hajlandó volt készpénzt vinni a régióba rokonainak, de semmit nem tud arról, hogy ez megtörtént-e végül. Vannak ugyanakkor olyanok is, akik nem találnak senkit, aki vállalná, hogy elszigetelt kis falvakba vigye el a készpénzt.

Pénteken is folytatódtak a harcok, a régió fővárosát, Mekellét a tigréi erők szerint légitámadás érte, mely épületekben tett kárt és emberekkel is végzett. Helyi műsorszolgáltatók képes beszámolói szerint egy óvodát ért légitámadás, többen meghaltak, sokan megsebesültek.

Az etióp hatóságok még nem reagáltak a történtekre, noha a kormány péntek délelőtt közleményben hívta fel a figyelmet, hogy "fel fog lépni" a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) ellen, ezért azt tanácsolta a tartomány lakosokainak, hogy kerüljék el a Tigré területén található katonai létesítményeket.

A Tigréi Népi Felszabadítási Front viszont az etióp kormányt vádolja az ismételten fellángoló harcokért.

Van, aki menekül

A harcoktól nagyságrendileg 25 kilométerre fekvő Kobo lakói hallják a nehézfegyverek hangját.

"A háború máris eszkalálódott. További védelmi erők is bevonulnak a területre" - mondta egy kobói nő.

"A helyiek összezavarodtak. Vannak, akik a közeli városba menekülnek, de a legtöbben a szövetségi védelmi erők és az amhara különleges erők mellett állnak, hogy szembenézzenek azzal, ami jön"

- mondta egy férfi.

A tigréi háború 2020 novemberében tört ki Etiópia legészakibb régiójában - később délre, az amhara és afar régiókra is átterjedt.

A harcok 2021 júniusa óta elcsitultak. Jóllehet az elmúlt hónapokban elkezdődött a béketárgyalások előkészítése, szerdán ismét kiújultak a harcok Tigré hatóságai és a kormányhadsereg között.

A több mint 115 millió lelket számoló országban a fegyveres konfliktus miatt humanitárius válság alakult ki. Több ezren haltak meg a konfliktusban, több mint kétmillió ember menekült el otthonából (sok ezer ember szudáni menekülttáborokban húzza meg magát), és mintegy 700 ezer ember él éhínségben a becslések szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×