eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Moszkva, 2018. március 1.Az orosz elnök hivatalos honlapja által közreadott, videofelvételről készült kép egy Kindzsal (Tőr) típusú hiperszonikus rakétával felszerelt MiG-31 vadászrepülőgépről, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a manőverező nukleáris fegyverek kifejlesztéséről tartott beszámolója alatt mutattak be Moszkvában 2018. március 1-jén, Putyin évértékelő beszédének napján. (MTI/EPA/Orosz elnök hivatalos honlapja)
Nyitókép: MTI/EPA/Orosz elnök hivatalos honlapja

Szergej Sojgu közölte, hányszor vetették be a hiperszonikus rakétájukat az oroszok

Az orosz védelmi miniszter szerint a világ egyetlen más rakétája sem rendelkezik hasonló képességekkel, mint a hangsebesség majdnem tízszeresével haladó, manőverezésre is képes Kinzsal.

Három alkalommal vetett be eddig Kinzsal típusú hiperszonikus rakétát az ukrajnai háború során az orosz hadsereg – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Rosszija 1 állami tévécsatornának nyilatkozva.

"Háromszor használtuk (a Kinzsalt) a különleges hadművelet során. Háromszor bizonyította ragyogó tulajdonságait" – mondta Sojgu.

A tárcavezető szerint a világ egyetlen más rakétája sem rendelkezik hasonló képességekkel, mint a hangsebesség majdnem tízszeresével haladó, manőverezésre is képes Kinzsal. Megerősítette, hogy a háborúban az orosz fél bevetetett az új, a légvédelmi rendszerekkel szemben nagyon magas fokú védelemmel felszerelt Szu-57-es repülőgépet is.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve közölte, hogy tengeri indítású, nagy hatótávolságú Kalibr manőverező robotrepülőgépek az Odessza megyei Majorske község közelében megsemmisítettek egy lőszerraktárt, amelyben amerikai gyártmányú HIMARS rakétasorozatvetők és nyugati gyártmányú légvédelmi rendszerek rakétáit tárolták.

A tábornok szerint

az orosz légierő a Zaporizzsja megyei Huljajpole közelében megsemmisítette a 102. területvédelmi dandár üzemanyagraktárát, ahol több mint száz tonna dízelüzemanyagot tároltak.

Mint mondta, az ukrán 28. gépesített dandár 2. zászlóaljának a Mikolajiv megyei Novohrihorivkánál, a 35. tengerészgyalogos dandár 18. zászlóaljának pedig a Herszon megyei Tokarevénél lévő állásaira mért tűzcsapások következtében több mint száz katona vesztette életét és hét különböző rendeltetésű katonai jármű pedig üzemképtelenné vált. A donyecki régió Novomihajlivkánál a 66. gépesített dandár 2. zászlóalja több mint harminc embert, valamint egy harckocsit és öt speciális járművet veszített.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi csapatok a beszámoló értelmében az elmúlt nap folyamán hat ukrán vezetésipontot, valamint 167 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, továbbá hat hadianyag- és két üzemanyagraktárt támadtak. A donyecki régióban lévő Csukurine közelében megsemmisült a Jobboldali Szektor nacionalista szervezet ideiglenes telepítési pontja, a Herszon megyei Knyazevka falunál pedig két lőállásban lévő amerikai M777-es tarack. Az orosz légvédelem lelőtt kilenc ukrán drónt, és Vilha rakétasorozatvető egy lövedékét.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 267 repülőgépet, 148 helikoptert, 1785 drónt, 367 légvédelmi rakétarendszert, 4359 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 810 rakétasorozatvetőt, 3323 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4984 speciális katonai járművet veszítettek. A tárca adatait más forrás nem erősítette meg.

Ramzan Kadirov csecsen vezető a Telegramon közölte, hogy a Donyeckhez közeli Piszki települést "felszabadították". Hozzátette, hogy a község teljes aknamentesítéséhez még napokra lesz szükség. Kadirov rendszerint az orosz védelmi minisztérium és a szakadár köztársaságok hivatalos bejelentését megelőzően szokta települések elfoglalást bejelenteni.

Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottsága elnökének első helyettese azt hangoztatta, hogy

Ukrajnával kizárólag a feltétel nélküli kapitulációról lehet tárgyalni.

A politikus Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszternek és nemzetbiztonsági tanácsadónak arra a kijelentésére reagált, hogy a háborút tárgyalások útján kell lezárni.

Vasárnap a Donyec-medence orosz és szakadár ellenőrzés alatt álló területének több településéről jelentettek ukrán tüzérségi támadást. A Zaporizzsja megyei Melitopolban a megszálló erők által létrehozott hatóságok őrizetbe vettek egy diverziós tevékenységgel gyanúsított volt ukrán katonatisztet. A hivatalos közlemény szerint a férfi a helyi reptéren megfigyelte orosz légierő gépeinek tevékenységét, a lakásán pedig fegyvert és robbanószerkezet elkészítéséhez szükséges eszközöket foglaltak le.

Nyitóképünkön az orosz elnök hivatalos honlapja által közreadott, videofelvételről készült kép egy Kinzsal (Tőr) típusú hiperszonikus rakétával felszerelt MiG-31 vadászrepülőgépről, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a manőverező nukleáris fegyverek kifejlesztéséről tartott beszámolója alatt mutattak be Moszkvában 2018. március 1-jén, Putyin évértékelő beszédének napján

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×