INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

romagyilkosság

bűntett

elkövető

szabadulás

Résztvevők mécsest gyújtanak a tatárszentgyörgyi romagyilkosság ötödik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, a Mátyás téren 2014. február 23-án. A tatárszentgyörgyi gyilkosság része volt a hat halálos áldozattal járó romák elleni támadássorozatnak.

A hétvégén szabadul a halálbrigád sofőrje

Infostart

13 év fegyházbüntetés után szabadon engedik a romagyilkosok társát. Az üggyel kapcsolatban azonban még most is rengeteg a kérdés.

Csontos István napra pontosan letöltötte a büntetését, mert az ítélet kizárta, hogy kedvezménnyel, előbb szabaduljon. Három egykori bűntársa azonban örökre a rácsok mögött marad, tényleges életfogytiglani fegyházbüntetést kaptak – írja a magyarnemzet.hu.

A portál felidézi a 2008. július 21. és 2009. augusztus 3. között elkövetett romagyilkosságok részleteit.

„A jogerős ítélet szerint, négyen felelnek az emberölésekért. Kilenc helyszínen 78 lövés, 11 Molotov-koktélos támadás történt, összesen hat halálos áldozattal.”

De vajon tényleg csak ők vettek részt a gyilkosságokban, vagy lehettek még társaik, esetleg olyanok, akik pénzelték az elkövetőket? Vajon

a titkosszolgálatok miért nem tudták megakadályozni a kegyetlenségeket,

miért állították le a gyilkosok megfigyelését? Továbbá, miért nem tárták fel az halálbrigád tagjainak kapcsolatait a szélsőjobbos hungarista szervezettel, a Magyar Nemzeti Arcvonallal (NMA)? Ezekre a kérdésekre a mai napig nincsenek megfelelő válaszok – írják.

Az online újság emlékeztet rá, hogy a most szabaduló sofőr, szerződéses katonaként, a Katonai Biztonsági Hivatal informátora is volt. A katonai elhárítás azonban – az eddigi ismeretek szerint – még annyira sem törődött a halálbrigáddal, mint a polgári elhárítás, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH).

A magyarnemzet.hu megírja, hogy a romagyilkosság ügyében vizsgálódó parlamenti bizottság is a titkosszolgálatok közötti elégtelen kommunikációt okolta a történtekért, és hibáztatta a szolgálatok vezetőit, ám

egyiküket sem vonták igazából felelősségre.

„A pszichológusok szerint a börtönben töltött 10. év a vízválasztó a fogvatartottak számára; ekkortól valószínűsíthető, hogy az elítélt személyisége torzul. Kérdés, Csontos István esetében történt-e változás a pszichéjében, be tud-e illeszkedni a szabad világba, vagy van olyan erő/ember, aki ezt nem hagyja majd.” – zárul a cikk.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018