eur:
394.9
usd:
363.14
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a varsói Király Vár előterében 2022. március 26-án. Biden előző nap érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Lengyelországba.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Joe Biden aláírta a 739 milliárdos törvényt

Az amerikai inflációt és költségvetési hiányt hivatott csökkenteni az új törvény, és sosem látott méretű klímavédelmi intézkedéseket is tartalmaz.

Joe Biden amerikai elnök aláírta az amerikai inflációt és költségvetési hiányt csökkenteni hivatott törvénycsomagot, a republikánusok szerint az intézkedések rövid távon nem csökkentik az árakat, hanem újabb terheket jelentenek.

Joe Biden a Fehér Házban rendezett nyilvános eseményen írta alá az úgynevezett infláció elleni törvénycsomagot, amely az amerikai gazdaság fellendítését, az állami bevételek növelését és az infláció csökkentését célozza.

Az amerikai elnök az eseményen úgy fogalmazott:

"az amerikai emberek győztek, a különérdekek veszítettek".

Az új törvények mintegy 739 milliárd dolláros költségvetési bevételnövelést céloznak, részben adóemelés, és az adóbehajtás hatékonyabbá tétele által, valamint a nagy gyógyszergyárak ármegállapítási gyakorlatának szabályozása révén. A csomag 439 milliárd dollárnyi beruházást is előír klímavédelmi intézkedésekre és az egészségügyi ellátórendszer szélesítésére.

A jogszabálycsomagot

  • a szenátusban a lehető legkisebb többséggel 50-50 szavazat mellett, Kamala Harris alelnök döntő szavazatával fogadták el augusztus 7-én,
  • a képviselőházban a demokraták költségvetés-módosító eljárás keretében vitték keresztül augusztus 12-én.

Az elfogadást megelőzően a demokrata párti képviselők körében is hosszú tárgyalássorozat után találtak kompromisszumot, hogy meglegyen az elfogadáshoz szükséges többség, a tervezett intézkedések több eleme kikerült a javaslatból.

A Fehér Ház ceremónia előtt kiadott közleménye szerint a "Biden elnök és a kongresszusi demokraták közös erőfeszítésének köszönhetően történelmi teljesítmény értek el a jogszabállyal, ami kizárja a különérdekek érvényesítését, támogatja az amerikai családokat, és alulról építkezve növeli a gazdaságot".

A jogszabály törvénybe iktatását követően Biden elnök kampánykörútra indul, amelyen 23 - a novemberi félidős törvényhozási választások szempontjából kulcsfontosságú - államban mutatja be az intézkedések hatásait.

A republikánusok szerint a jogszabálycsomag rövid távon nem csökkenti az inflációt, annak hatását a családok nem fogják megérezni, és kifogásolják, hogy a törvények értelmében

87 ezerrel emelkedik a szövetségi adóellenőrök létszáma,

így növekszik majd az adó-felülvizsgálatok száma.

A demokraták szerint az új ellenőrzések nem érintik majd az évi 400 ezer dollárnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családokat, a republikánusok szerint ugyanakkor az adóintézkedések indirekt módon az alacsony és közepes jövedelmű családokat is sújtják majd.

A törvénycsomag bevezeti a 15 százalékos minimális társasági adót a nagyvállalkozásokra,

amelyek éves profitja meghaladja az 1 milliárd dollárt, ugyanakkor megengedi a cégeknek, hogy a beruházásaik értékét gyorsabban leírhassák, ami csökkenti az adóterhet.

A jogszabályok között szerepel 369 milliárd dollárnyi klímavédelmi beruházás, ami többi között elektromos autók vásárlásakor és energiahatékonysági lakásfelújításkor igénybe vehető adóhitelt tartalmaz, emellett ösztönzi a zöld gazdaság szélesítését, valamint létrehoz egy 4 milliárd dolláros aszály alapot az egyre gyakoribb szárazságok hatásaink kezelésére.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×