eur:
394.06
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki jobbközép Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetője egy milánói szavazóhelyiségbe érkezik az európai parlamenti (EP) választáson 2019. május 26-án. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit. Olaszországban az európai parlamenti választásokkal együtt polgármester-választást is tartanak számos településen, valamint Piemontban regionális választást rendeznek.
Nyitókép: MTI/EPA/Daniel Dal Zennaro

Silvio Berlusconi a kitiltása után visszatérhet az olasz parlamentbe

A szeptemberben esedékes választásokkal Silvio Berlusconi a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) elnöke visszatérhet a római parlamentbe, ahonnan 2013-ban zárták ki egy később érvénytelenített bírósági ítélet miatt - írta a Corriere della Sera napilap csütörtökön.

Az újság Silvio Berlusconi kijelentését idézte, miszerint pártja színeiben jelöltetni akarja magát a szenátusba.

"Sokan biztatnak a visszatérésre, nemcsak a Hajrá, Olaszország! soraiból" - nyilatkozta Berlusconi. A FI vezető politikusa, Licia Ronzulli hozzátette, Silvio Berlusconi számára és a pártnak is "erkölcsi elégtétel" lenne, ha ismét a római felsőházban foglalhatna helyet.

A vállalkozói pályafutását 1994-ben politikai karrierre váltó Silvio Berlusconi, aki ugyanabban az évben a Hajrá, Olaszország! nevű párttal megnyerte a választásokat, négyszer volt miniszterelnök. Utoljára 2008 és 2011 között vezette a kormányt a jobbközép koalíció élén. Azt követően a FI szenátora volt.

2013. november 27-én a felsőház visszavonta mandátumát, miután az általa birtokolt Mediaset médiacsoport adócsalása miatt jogerősen kevesebb mint egy évre ítélték, valamint öt évre eltiltották a közügyektől. Aznap Silvio Berlusconi a római palotája előtti utcai megmozduláson búcsúzott el választóitól.

2014-ben a politikus egy Milánó közeli idősotthonban végzett munkával töltötte le büntetését.

Berlusconi az Emberi Jogok Európai Bíróságáhot fordult, mely 2021-ben semmisnek nyilvánította a FI elnökének parlamenti kizárását. Így a következő választásokon ismét indulhat parlamenti mandátumért.

Silvio Berlusconi a szeptember 25-i választások napjaiban tölti be 85. életévét. Az utóbbi mintegy harminc évben mindig Silvio Berlusconi vezette a jobbközép koalíciót, melynek örökös miniszterelnök-jelöltjének számított. A Hajrá, Olaszország! a mostani választási fordulón a Matteo Salvini vezette Ligával, a Giorgia Meloni elnökölte Olasz Testvérekkel, valamint a Kereszténydemokrata Unióval és más kisebb jobbközép pártokkal kötött szövetséget. A paktum szerint a miniszterelnököt a legtöbb szavazatot szerző párt adja, amely a mostani felmérések szerint az Olasz Testvérek lehet.

A Hajrá, Olaszország! támogatottsága jelenleg kilenc százalék körüli.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×