eur:
395.61
usd:
366.63
bux:
65620.68
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pexels.com

Új módi: jönnek a lejárati idő nélküli élelmiszerek

Ezzel is a pazarlás ellen akar tenni egy brit áruházlánc, a Waitrose. Mint a cégnél mondják: a vásárlóik maguk is el tudják dönteni, hogy a zöldségek és gyümölcsök még fogyaszthatók-e.

Mintegy 500 friss ételről távolították el a címkét, amely azt mutatja meg, meddig őrzi meg minőségét az adott élelmiszer. Ilyet hiába is keresnek ezentúl a saláta, az uborka vagy a paprika csomagolásán. Az áruházlánc a változtatástól azt reméli, hogy így majd kevesebb étel kerül a szemétbe.

Az országban leginkább krumplit, kenyeret és tejet dobnak ki a vásárlók azért, mert lejárt a szavatossága. Pedig a minőségmegőrzési idővel kapcsolatosa címke nem a fogyaszthatóságot, hanem a minőségbeli változást jelzi - hívja fel a figyelmet, írja a The Guardian.

Nagy-Britanniában nem a Waitrose az első olyan üzletlánc, amely ehhez a lépéshez folyamodik.

A Marks & Spencer júliusban 300 élelmiszer esetében törölte el ennek a címketípusnak a használatát, a Tesco pedig már 2018-ban több mint 100 terméknél lépte meg ugyanezt.

A Morrisons januárban tette közzé azt a tervét, hogy nem alkalmaz szavatossági címkét. Egyben arra biztatta vásárlóit, hogy a tej és egyéb termékek esetében inkább szaglással döntsenek arról, hogy megfelelő-e nekik a termék.

Marija Rompani, a Waitrose-t tulajdonló John Lewis Partnership fenntarthatósági és etikai igazgatója szerint a britek évente 4,5 millió tonna ehető ételt dobnak ki, ami azt jelenti, hogy az ezen élelmiszerek előállítása során felhasznált összes energia és erőforrás is kárba vész.

"Azzal, hogy eltávolítjuk termékeinkről a minőségmegőrzési időt, a vásárlóinkra bízzuk: döntsék el ők, fogyasztható-e még egy termék. Így pedig nemcsak a hulladék mennyiségét lehet csökkenteni, hanem a heti élelmiszervásárláson is spórolhatnak. Ez ugyanis egyre több ember számára jelent gondot" - mondta.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×