eur:
393.77
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, az esemény főszónoka beszédet mond a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary elnevezésű, kétnapos konzervatív politikai fórum első napján a Bálna Budapestben 2022. május 19-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Elemzők Orbán Viktor dallasi programjáról

A magyar miniszterelnök csütörtöki beszédével kezdődik, majd szombaton Donald Trumpéval ér véget Dallasban az Amerikai Konzervatív Unió által szervezett CPAC.

Az Alapjogokért Központ főigazgatója szerint a kormányfő "Ahogyan harcolunk" című, félórás felszólalása a magyar jobboldal erejét és befolyását mutatja. A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa úgy látja, hogy Orbán Viktor új nemzetközi szövetségeseket keres azok helyett, akiket elveszített az orosz-ukrán háború miatt.

Az amerikai Konzervatív Unió 1974-ben rendezte meg először a Konzervatív Politikai Akció Konferenciát. A CPAC az elmúlt évtizedekben az amerikai jobboldali közélet legfontosabb rendezvénye lett. Több politikus itt jelentette be, hogy elindul a Republikánus Párt elnökjelöltségéért. Idén májusban Budapesten rendezték meg az első európai CPAC-et, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt.

"Fel kell vennünk a harcot, és ebben a harcban csak együtt és csak szervezettel lehetünk sikeresek. Vissza kell vennünk az intézményeket Washingtonban és Brüsszelben. Barátokra kell lelnünk, és szövetségest kell találnunk egymásban. Koordinálnunk kell csapataink mozgását, mert nagy megmérettetés előtt állunk.

A magyar lecke az, hogy nincs csodafegyver. Csak meló van. Csinálni kell. Menjünk és csináljuk!"

Orbán Viktor az amerikai CPAC-en az egyik nyitóbeszédet mondja el, de ezt megelőzően, szerdán, találkozott és tárgyalt az újraindulását fontolgató Donald Trump volt amerikai elnökkel is.

"Trump elnök úr fontos szövetségesünk. Mindketten elkötelezettek vagyunk az illegális migráció elleni küzdelemben, elkötelezettek vagyunk az alacsony adók, és ami a legfontosabb, elkötelezettek vagyunk a béke mellett is" – mondta Facebook-videójában.

Az Alapjogokért Központ főigazgatója szerint a miniszterelnök "Ahogyan harcolunk" című félórás felszólalása a magyar jobboldal erejét és befolyását mutatja.

"A CPAC a liberális globalizmus legszörnyűbb rémálma, a nemzeti erők nemzetközi együttműködésének megtestesítője" - mondta az Origónak Szánthó Miklós főigazgató, aki a Hír TV-nek is nyilatkozott Dallasban.

"A magyar kormány, a magyar oldal egy sikeres elvi, világnézeti stratégiát dolgozott ki arra, hogyan lehet megóvni a hagyományainkat, a nemzeti karakterünket, és hogyan lehetne megóvni a gyermekeinket" - fejtette ki.

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa, Rajnai Gergely szerint a magyar miniszterelnök számára most különösen fontos, hogy legyenek nemzetközi szövetségesei.

"Különösen az orosz-ukrán konfliktus fényében, több nemzetközi szövetségesét elveszítette, és próbál minél inkább úgy lavírozni a nemzetközi politikában, hogy találjon magának szövetségeseket. A republikánus pártnak ezen a trumpista oldalán úgy érzi, hogy találhat szövetségeseket. Ezeket a szövetségeseket próbálja majd a beszédében feltehetően meggyőzni arról, hogy ő egy hosszú távú, jó szövetséges lehet akár akkor is, hogyha újra republikánus elnöke lesz Amerikának."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×