eur:
392.81
usd:
368.02
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
VIENNA, AUSTRIA - DECEMBER 03: Austrian Minister of the Interior Karl Nehammer speaks during a press conference presenting the Wiener Stadthalle indoor arena as a venue for mass Covid-19 testing during the second wave of the coronavirus pandemic on December 03, 2020 in Vienna, Austria. Austria, which has seen coronavirus infection rates skyrocket since October, will launch mass testing as a means to reign in the rates. In Vienna the tests will run from December 4-13. (Photo by Thomas Kronsteiner/Getty Images)
Nyitókép: Thomas Kronsteiner/Getty Images

Az osztrák kancellár adós a drágulás ellensúlyozására vonatkozó intézkedésekkel

Ausztria elégedett a gáztárolók töltöttségi szintjével. Erre a következtetésre jutott a kibővített osztrák válságkabinet, amely válságtanácskozást tartott az energiaellátás helyzetéről. A megbeszélésen szó volt azokról az intézkedésekről is, amelyeket a kormány az állampolgárok megélhetési terheinek csökkentése érdekébe tervez. Az ellenzék ezt megkésettnek nevezte.

Az ülés valóban kibővített volt, azon ugyanis Karl Nehammer kancellár és Werner Kogler alkancellár mellett nemcsak a legilletékesebb tárcák vezetői vettek részt, de jelen voltak az ellenzéki pártok, a tartományok, a szociális partnerek, továbbá a legjelentősebb energiagazdálkodási vállalatok képviselői.

A kancellár arról számolt be, hogy az ország földgáztárolóinak töltöttsége 53 százalékos.

Nehammer úgy értékelte, hogy a gázkészletek ezzel több mint fél évre biztosítottak.

Sikerült növelni a vezetékkapacitást, és ezáltal - mint fogalmazott - Ausztria "egy lépéssel" függetlenebbé vált.

A tanácskozáson az osztrák kancellár általánosságban ismertette csak, hogy a családok támogatásának növelése érdekében, illetve a leginkább érintett társadalmi rétegek számára az általános drágulás ellensúlyozására augusztustól intézkedéseket terveznek.

Nehammer - aki a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője is - elsődlegesnek nevezte az áram árnövekedésének megfékezését. Szavai szerint ennek forgatókönyve augusztus végére készül el.

A koalíciós kormányban a Zöldek Pártját képviselő Werner Kogler alkancellár szintén úgy értékelte, hogy a tárolási célkitűzéseket sikerült elérni.

Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy az orosz földgázszállítások esetleges teljes leállása esetén a helyzet könnyen kritikussá válhat. Úgy értékelte mindazonáltal, hogy az energiaforrások diverzifikálását célzó intézkedésekkel

az orosz gáztól való függőséget a korábbi 80 százalékról sikerült mintegy 50 százalékosra csökkenteni.

Leonore Gewessler energiaügyi miniszter hangsúlyozta, hogy az év végéig a tárolók 80 százalékos töltöttségének elérése a cél. Ugyanakkor utalt arra, hogy a Salzburg közelében lévő Haidach tároló - amely Közép-Európa egyik legnagyobb földgáztárolója - a töltöttséget illetően immár a "technikai maximum" közelében van.

Az ellenzéki pártok, mindenekelőtt az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), továbbá az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) mind a földgázra, mind a villanyáramra és a benzinre úgynevezett ársapka beveztését sürgette.

Kifogásolták, hogy a kormány mindeddig adós maradt az általános drágulás ellensúlyozását célzó intézkedésekkel.

Ennek kapcsán mindenekelőtt az élelmiszerek általános forgalmi adójának hatályon kívül helyezése mellett foglaltak állást.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×