eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az orosz hadsereg által szervezett újságírói túrán készített képen búzát rakodnak teherautóra az ukrajnai Luhanszki terület Sztarobilszk körzetében fekvő Kalmicsanksz gazdaságában 2022. július 12-én. A törökországi Isztambulban az ENSZ, Oroszország, Ukrajna és Törökország diplomatái a világszervezetnek az ukrán gabona külföldi piacra juttatására kidolgozott tervezetéről tárgyalnak.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Deák András: korrekciókat tartalmaz a hetedik szankciós csomag

Finomhangolásokról, nem elsősorban szigorításokról szól az Európai Unió hetedik szankciós csomagja az oroszok ellen - hangsúlyozta az Oroszország-szakértő.

Deák András Oroszország-szakértő szerint nincsenek a korábbiakhoz hasonló volumenű büntetőintézkedések a múlt csütörtökön elfogadott csomagban.

Mint kiemelte, ez alapvetően egy korrekciós csomag. Több területen engedményeket tesz, de pár helyen valóban szigorít, például az aranykereskedést megtiltja, bizonyos személyek ellen elrendel további korlátozó intézkedéseket. Van benne egy nagy alku az oroszokkal a gabonakereskedelemről, a gyógyszerek kereskedelméről, és nem az európaiba, hanem az amerikaiba került be a műtrágya kereskedelméről szóló. Energiaügyben is van egy viszonylag jelentős engedmény az oroszok irányába, amit nyilván az oroszok engedélyeztek – vélekedett.

A szakértő szerint a szankciós rezsim nem a szigorítás, hanem a korrekció fázisába lépett.

Ezek finomhangolások, ez a szankciós csomag különbözik az előző hattól.

Deák András hozzátette, hogy a korábbi szankciókat így sem szabad lebecsülni. A technológiai és a pénzügyi szankciók legjava fontos, és az energetikában is van pár olyan dolog, ami nagyon jelentős, vagyis a szankciós rezsimnek a törzse meg fog maradni – emelte ki.

Az Oroszország-szakértő a finomhangolás szükségességéről azt mondta, az európai társadalmak túlnyomó része nem hajlandó fölvállalni a szankciós rezsimnek a költségeit. A német, a francia, az olasz emberek békét akarnak, jóval többen, mint ahányan igazságot vagy azt, hogy az utolsó töltényig legyen harc. A szankciós rendszer általában úgy indul, hogy hirtelen felindulásból azok a csoportok, amelyek meg akarják büntetni Oroszországot, felülreprezentáltak, és aztán amikor jelentkeznek a költségek és elmúlik ez a hevesség, akkor a stratégiai szempontok kerülnek előtérbe. Ilyen, hogy Afrikának is legyen gabonája, az orosz hajókat is engedjék ki – hangsúlyozta.

„A korrekció arról szól, hogy ezzel a háborúval most együtt kell élnünk, és nem kell kétségbe vonni, hogy Oroszországot meg kell büntetni, de van pár olyan dolog, ami nem csináltak túl jól és ezeket most korrigálják” – fejtette ki.

Deák András hétfő este 6 órától az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×