INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

ukrajna

háború

putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök fiatal vállalkozókkal és start-up alapítókkal találkozik a moszkvai VDNH kiállítási központ területén lévő Technograd innovációs és oktatási komplexumban 2022. június 9-én.

Egyértelmű jelentést tett a CIA Vlagyimir Putyin "rejtélyes betegségéről"

Infostart

Nem utal semmilyen hírszerzési információ arra, hogy az orosz elnök egészsége instabil vagy rossz lenne, minden korábbi értesüléssel ellentétben.

Az ősszel hetvenedik születésnapját ünneplő Vlagyimir Putyin esetleges betegségével kapcsolatos hírek az utóbbi időben gyakorta keringtek a sajtóban: még a daganatos megbetegedés eshetősége is felvetődött. William Burns, a CIA igazgatója a BBC cikke szerint most arról beszélt: semmi nem támasztja alá azt, hogy Putyin ne lenne egészséges.

Szergej Lavrov külügyminiszter már korábban is cáfolta a Putyin betegségével kapcsolatos híreket: arról beszélt, egyetlen épeszű embernek sem juthat eszébe az elnökre ránézve azt gondolni, hogy egészsége gyenge lenne.

Túlzottan is egészséges

"Rengeteg pletyka terjed betegségével kapcsolatosan: amennyire megmondhatjuk, összességében véve túlzottan is egészséges"- fogalmazott, hozzátéve: fogalmazásmódja nem teljesen formális.

Burns korábban Moszkvában volt nagykövet, két évtizeden át tárgyalt orosz vezetőkkel.

"Vlagyimir Putyin nagy híve az irányításnak, a megfélemlítésnek és annak, hogy kiegyenlítse a viszonyokat" - vélekedik Burns, hozzátéve, hogy ezek a tulajdonságok az elmúlt évtizedben csak erősödtek, ahogy tanácsadói köre egyre szűkült.

"Meg van győződve arról, hogy Oroszország vezetőjeként küldetése Oroszországot nagyhatalomként helyreállítani.

Úgy véli, ennek kulcsa az, hogy újra létrehozza befolyási övezetét Oroszország szomszédságában, és ezt nem teheti meg Ukrajna ellenőrzése nélkül" - fogalmazott.

Irreális elképzelések hajtják a háborút

Burns tavaly novemberben utazott Moszkvába, hogy figyelmeztesse Oroszországot egy esetleges ukrajnai megszállás katasztrofális következményeire. Elmondása szerint több aggodalommal tért haza, mint amennyivel útra keli, mivel úgy vette észre, az oroszok téves helyzetfelmérésen és illúziókon alapuló terveket dédelgetnek.

"Putyin valóban hisz saját retorikájában. Az évek során négyszemközt azt mondta, hogy

Ukrajna nem is igazi ország.

Nos, az igazi országok visszavágnak. És az ukránok ezt tették" - tette hozzá.

Tanultak a leckéből

Az Egyesült Államok becslése szerint az orosz veszteségek száma Ukrajnában eddig mintegy 15 ezer halott és 45 ezer sebesült lehet, az ukrán veszteségek valamivel kisebbek. A jelenlegi donbaszi harcokról azt mondta: úgy tűnik, tanultak a korábbi hibákból az oroszok, ezért koncentrálják erőiket.

Az USA Szergej Lavrov figyelmeztetése ellenére további nagy hatótávolságú fegyverekkel látja el Ukrajnát:

Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij felesége a Fehér Házban tett látogatását követően az amerikai Kongresszustól további légvédelmi eszközöket kért.

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Mecel
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018