eur:
394.33
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Pamplona, 2018 július 14.Futók menekülnek az egyik bika elől a San Fermín-fesztivál nyolcadik, utolsó bikafuttatásán Pamplonában 2018. július 14-én. A spanyol város védőszentjének tiszteletére 1591 óta évente megrendezett kilencnapos fiesta egyik fő attrakciója a reggelenkénti bikafuttatás, amelynek során férfiak százai teszik próbára bátorságukat azzal, hogy az arénába hajtott állatok előtt végigszaladnak Pamplona utcáin. (MTI/EPA/Rodrigo Jiménez)
Nyitókép: MTI/EPA/Rodrigo Jiménez

24 óra alatt három halottja van a spanyol bikafuttatásoknak

Valenciai kórházakban hunytak el a férfiak, akik bikafuttatások alkalmával sérültek meg.

A régió tradicionálisan megrendezett városi bikafutásain az állatok szabadon száguldhatnak végig az utcákon, miközben az emberek előttük futnak. Az állatjogi aktivisták régóta követelik az ilyen események megrendezésének tiltását, mivel azok sem az állatok jóllétének, sem pedig a résztvevők testi épségének nem tesznek jót.

Állításuk szerint az elmúlt nyolc évben 20 ember vesztette életét a bikafuttatások alkalmával. Az idei három áldozat mindegyike az elmúlt két hétben vett részt hasonló eseményen a BBC cikke szerint.

A Valencia városától délre fekvő Picassentben egy 56 éves férfi, aki az utca közepén állt egy betontömb fölött, a levegőbe repült azt követően, hogy egy bika felöklelte. Traumás agysérülést szerzett, a baleset után kilenc nappal hunyt el. Egy 50 éves férfi, aki a Valenciától északra fekvő Melianában vett részt egy bikafuttatáson, azt követően hunyt el, hogy tüdejét átszúrta egy bika szarva. Egy francia férfi, aki hétfőn hunyt el, Pedreguerben sérült meg.

Meliana, az egyik eseménynek helyt adó város polgármestere szerint a bikák állatok: azok, akik vállalják az ilyen eseményeken való részvételt, az ezzel járó kockázatokat is vállalják egyben.

Az elmúlt évtizedekben a bikafuttatások velejáróivá váltak ezek a véres baleseteket. A legismertebb bikafuttatás, a pamplonai San Fermin, melyet két év, a koronavírus miatti szünet után tartottak meg ismét, 35 sérüléssel járt.

A spanyol Állatok Pártja megismételte a fesztiválok eltörlésére vonatkozó felhívását, valamint bírálta a három valenciai fesztivál szervezőit, amiért veszélyeztetik a lakosok életét és bántalmazzák az állatokat. Az eseményekre ugyanakkor nagy szükség van a valenciai gazdaság fellendítésére. Egy 2019-es tanulmány szerint több mint háromezer munkahelyet teremtett és 300 millió eurót hoz az évi közel 10 ezer esemény.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×