eur:
389.42
usd:
363.23
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről a nemzethez intézett beszéde közben Kijevben 2022. március 30-án éjjel.
Nyitókép: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Ukrajna állítja, területet foglalt vissza

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólal az Európai Unió állam- és kormányfőinek az Oroszország elleni szankciók hatodik csomagjáról tartott kétnapos rendkívüli tanácskozásán.

Ukrajna állítása szerint visszafoglalt egy olyan területet Herszon megyében, amely a háború kezdete óta orosz kézen volt.

"Herszon, tarts ki, közel vagyunk!" - írta Facebook-oldalán az ukrán vezérkar. Hétfőn kiadott helyzetjelentésében az ukrán hadsereg közölte, hogy előrenyomult a dél-ukrajnai Herszon megyében, Andrijivka, Lozove és Bilohirka falvak közelében.

A hétfő reggeli jelentés nem ismertette a herszoni pontos helyzetet, de közölte, hogy az orosz hadsereg különleges erőket vonultat fel a szomszédos városban, Mikolajivban, "azzal a szándékkal, hogy offenzívát hajtson végre az elveszített állások visszaszerzésére".

Az orosz fél nem reagált az ukrán vezérkar bejelentésére, de Kirill Sztremouszov, az orosz ellenőrzés alá került Herszon megye katonai-polgári közigazgatásának helyettes vezetője még vasárnap éjjel arról tett bejelentést, hogy az ukrán fegyveres erők a nap folyamán két sikertelen kísérletet tettek a védelmi vonal áttörésére Davidiv Brid falu közelében. Sztremouszov szerint az ukrán hadsereg végül legalább 70 katonáját elesett katonáját hagyta a harctéren. Hangot adott feltételezésének, miszerint az ukránok csak az első kísérlet során mintegy 200 embert és 20 járművet veszítettek.

A herszoni ellentámadást az ukránok akkor hajtották végre, amikor a Kreml által kinevezett új herszoni vezetés már kifejezte azt az óhaját, hogy Oroszországhoz kíván csatlakozni.

Moszkva már közölte, hogy a herszoni lakosok "egyszerűsített eljárásban" folyamodhatnak orosz útlevélért.

Herszon egyébként stratégiai fontosságú, ugyanis Dél-Ukrajnában, a Dnyeper fekete-tengeri torkolatánál fekszik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn videó-összeköttetés segítségével felszólal a Brüsszelben folyó rendkívüli uniós csúcsértekezleten, ahol a tagállamok vezetői újabb, Oroszország elleni szankciókat vitatnak meg.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×