eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt, a KKP Központi Bizottságának főtitkára felszólal a vucsangi felkelés 110. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2021. október 9-én. 1911-ben ezen a napon ért véget a Vucsang-felkelés, amely a Csing-dinasztia végét és Kínai Köztársaság megalakulását eredményezte.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Kína ígéri, jó barát lesz

Üzenetet kaptak a csendes-óceáni országok.

Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn levélben küldte el üzenetét a kínai és csendes-óceáni szigetországok külügyminisztereinek Fidzsin megrendezett találkozójára, kijelentve, hogy Kína mindig is jó barátja lesz a csendes-óceáni szigetországoknak.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint Hszi üzenetében rámutatott:

Kína ahhoz az elvhez tartja magát, hogy a különböző országok méretüktől függetlenül egyenlők.

Mindegy, hogy a nemzetközi helyzet hogyan változik - tette hozzá, - Kína mindig is jó barátja és partnere marad a csendes-óceáni szigetországoknak. Hangsúlyozta továbbá: az ázsiai és csendes-óceáni régió békéjének és stabilitásának védelme, valamint az ottani országok fejlődésének és jólétének előmozdítása a térségben élők közös kívánsága, és a régió országainak közös felelőssége. A kínai elnök kijelentette: Kína kész együtt dolgozni a csendes-óceáni szigetországokkal a kihívások leküzdése, valamint a közös fejlődés érdekében.

A hétfőn megtartott találkozón Vang Ji kínai külügyminiszter személyesen vett részt. Vang a térségben tett tíznapos körútja során Fidzsi mellett már a Salamon-szigeteket, Kiribatit és Szamoát is felkereste. Az Egyesült Államok, valamint egyebek mellett a csendes-óceáni szigetországokkal hagyományosan szorosabb kapcsolatot ápoló Ausztrália aggodalommal figyeli Kína diplomáciai tevékenységét a régióban.

Sajtójelentések szerint a találkozó után Vang újságíróknak elmondta: a részvevők öt területet jelöltek ki az együttműködésre - egyebek mellett a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállást, - ám további egyeztetésekre lesz szükség a nagyobb fokú egyetértés kialakítására. Az együttműködés kijelölt területei között nem említette a biztonságot, jóllehet Kína nemrégiben biztonsági megállapodást írt alá a Salamon-szigetekkel. A megállapodás értelmében Kína rendőri és katonai csapatokat küldhet a Salamon-szigetekre, hogy segítsenek a helyi kormánynak fenntartani a társadalmi rendet és felszámolni a belföldi fenyegetéseket. Ezenkívül kínai hadihajók is kiköthetnének a szigetországban, hogy utánpótlást vegyenek fel. Az egyezményt többen bírálták, mert attól tartanak, hogy ez a régió militarizálásához vezet.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×