eur:
392.76
usd:
365.49
bux:
66550.85
2024. április 26. péntek Ervin
17 March 2022, Schleswig-Holstein, Schwesing: Ready-for-combat Patriot anti-aircraft missile systems of the Bundeswehrs anti-aircraft missile squadron 1 stand on the airfield of Schwesing military airport. Some units of the squadron are already on their way to Slovakia to reinforce NATOs eastern flank. Photo: Axel Heimken/dpa (Photo by Axel Heimken/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Axel Heimken/picture alliance via Getty Images

Kész a kétharmados többség a Bundeswehr 100 milliárd eurós korszerűsítéséhez

Elhárult az alkotmányos akadály a német hadsereg korszerűsítése előtt. A hárompárti kormánykoalíció és az ellenzéki CDU/CSU pártszövetség megállapodott a rendkívüli, 100 milliárd eurós alapról.

Az Ukrajna elleni orosz támadásra reagálva Németország védelmi kiadásainak masszív növelése mellett döntött. Olaf Scholz kancellár február végén a Bundestagban jelentette be 100 milliárd eurós egyszeri stratégiai különleges alapot. A szociáldemokrata kancellár közölte azt is, hogy Németország az eddigi 1.4 százalék helyett a bruttó hazai össztermék 2 százalékát fordítja majd védelmi célokra.

A védelmi képességek fejlesztésében nemcsak az kulcsfontosságú, hogy a Bundeswehr rendelkezzék a legmodernebb fegyverekkel, eszközökkel és tudással, hanem az is, hogy egész Európa lépést tartson a világgal – hangoztatta három nappal az orosz invázió után Scholz.

A jelentős költségvetési ráfordításokat igénylő különleges alap életbe lépéséhez azonban szükség van arra, hogy ennek megfelelően módosítsák az alkotmányt. Ez azonban késett a kormánykoalíció pártjai és az ellenzéki konzervatív pártszövetség közötti, hetek óta tartó vita miatt. Most viszont létrejött a megegyezés, és mivel a koalíció, illetve a CDU/CSU rendelkezik a szükséges kétharmados parlamenti többséggel,

már semmi sem áll az alaptörvény módosításának útjában.

A pártok között ugyanakkor még nem zárult le teljesen a vita azzal kapcsolatban, hogy az alapot milyen konkrét célokra fordítsák. A CDU/CSU ragaszkodik ahhoz, hogy a különleges alap kizárólag a Bundeswehrt "gazdagítsa". A kormánykoalció pártjai közül ugyanakkor mindenekelőtt a Zöldek pártja áll ki amellett, hogy az összegből jusson a kiberbiztonság erősítésére, továbbá egyes partnerországok támogatására is.

Christine Lambrecht szociáldemokrata védelmi miniszter ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a lényegi pontokban sikerült megegyezni. A miniszter szerint sikerül biztosítani, hogy a Bundeswehr felszereltsége megfelelő legyen, és ezáltal a szükséges módon hozzájárulhasson mind az ország, mind a NATO védelméhez.

Egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy a haderő korszerűsítése milyen konkrét fegyverbeszerzésekre terjed ki.

Értesülések szerint az erre vonatkozó listát ugyanakkor hamarosan közzéteszik.

A különleges alappal szemben a védelmi kiadásoknak a bruttó hazai termékhez viszonyított 2 százalékos növelése nem kerül alkotmányos rögzítésre. Ennek fő oka koalíciós források szerint az, hogy a bruttó hazai termék nagysága a költségvetés megállapításakor még egyáltalán nem ismert, ezért el kívánják kerülni az alkotmány megsértését.

Saskia Esken, a szociáldemokrata SPD elnöke szerint egyáltalán nem valószínű, hogy a kétszázalékos növekedést minden évben azonos módon érhetik majd el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

A befektetők hozzászoknak akár egy alacsony, akár egy magas kamatszinthez, miközben a piaci körülmények már megváltoztak. Amire pedig megszokják a megváltozott (jelen esetben magasabb) kamatszintet, akkor az már nem elérhető számukra. Korábban azzal kellett küzdeni, hogy mindenki fektesse be a pénzét, ne hagyja parlagon, most pedig arról kell meggyőzni a befektetőket, hogy nem a 10-12 százalék a normalitás, hanem a 6-7 százalék, mondta el a Portfolio-nak Szécsényi Bálint. Az Equilor elnök-vezérigazgatójával a megváltozott befektetési környezetről, a mesterséges intelligencia, a forintgyengülés és az infláció hatásairól, és a hazai befektetési szolgáltatók közötti versenyről is beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×