eur:
395.37
usd:
366.43
bux:
65697.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vlagyimir Putyin orosz elnök az Államtanács ülésén a moszkvai Kremlben 2022. május 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

Kemény feltételt szabott Vlagyimir Putyin

Recep Tayyip Erdogannal tárgyalt az orosz elnök, a gabonaexport fontos téma volt.

Oroszország kész a műtrágyát és az élelmiszert exportálni, ha feloldják az ellene bevezetett szankciókat és kész biztosítani az ukrán gabonaexportot is - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal folytatott telefonbeszélgetés során - közölte a Kreml sajtószolgálata.

A moszkvai közlemény értelmében "megerősítést nyert", hogy Oroszország kész jelentős mennyiségű műtrágyát és mezőgazdasági terméket exportálni a globális élelmiszerpiacra, ahol problémák merültek fel "a nyugati államok rövidlátó pénzügyi és gazdasági politikája miatt", ha feloldják a vonatkozó oroszellenes szankciókat.

Putyin az ukrajnai helyzet megvitatása során kijelentette Erdogannak, hogy Oroszország kész Törökországgal együttműködve hozzájárulni a rakományok akadálytalan hajózásának biztosításához és az aknaveszély felszámolásához a Fekete- és az Azovi-tengeren. A Kreml szerint "ez vonatkozik az ukrán kikötőkből származó gabonaexportra is".

A két államfő megvitatta Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes közelmúltbeli törökországi látogatását és megállapodott a kölcsönösen előnyös kapcsolatok erősítéséről, egyebek között az energetikában, a közlekedés és az idegenforgalom terén. Moszkva szerint szó esett még kereskedelemről, valamint "néhány regionális politikai kérdés" is szóba került.

Az ankarai elnöki hivatal által kiadott tájékoztatás szerint Erdogan kifejezte Törökország készségét egy isztambuli találkozó megszervezésére Oroszország, Ukrajna és az ENSZ részvételével, valamint egy esetleges megfigyelői mechanizmusban való részvételre is, ha erről mindkét fél elvi megállapodásra jut. A TASZSZ által ismertetett közlemény szerint a török elnök hangsúlyozta, hogy a lehető leghamarabb békét kell teremteni Oroszország és Ukrajna között, valamint intézkedéseket kell hozni a háború negatív következményeinek felszámolására és a bizalom kiépítésére.

Erdogan a török tájékoztatás szerint arra is kitért, hogy Észak-Szíriában folytatódnak a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a kurd Népi Önvédelmi Erők (YPG) nevű szervezet Törökország és a civil lakosok elleni támadásai. Ankara mind a PKK-t, mind az Önvédelmi Erőket terrorszervezetként tartja nyilván.

A telefonbeszélgetés során a török államfő elmondta, hogy nem sikerült a török határ mentén létrehozni azt a 30 kilométer széles terroristamentes ütközőövezetet, amelyről 2019 októberében megállapodás született, és azt hangoztatta, hogy ezt a területet biztosítani kell.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×