eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szankciós egységtörekvés: a cseh kormányfő szerint valaki szivárogtat

Petr Fiala cseh kormányfő szerint túl gyorsan kikerülnek a nyilvánosságra a 6. szankciós csomaggal kapcsolatos tárgyalások részletei.

Nem jó, hogy az Európai Unió hatodik oroszellenes szankcióiról folytatott tárgyalások részletei idő előtt nyilvánosságot kaptak, mert ez azt a benyomást kelti, mintha a szervezet ebben a kérdésben nem lenne egységes - jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő kedden Prágában, miután tárgyalt Karl Nehammer osztrák kancellárral, aki egynapos látogatást tett a cseh fővárosban.

Petr Fiala szerint kellemetlen, hogy az orosz kőolajembargóról folytatott tárgyalásokról nyilvánosságra került információk alapján az a benyomás alakulhat ki, hogy "az Európai Unió nem egységes". Az Európai Bizottságnak csak akkor kellene közölnie az eredményt, amikor már lezárultak a tárgyalások - tette hozzá Karl Nehammer.

"Az európai országok eddigi eljárásának ereje és minősége abban volt, hogy a szankciók és Ukrajna támogatásának kérdésében kifelé mindig megtartottuk az egységet,

bármilyen bonyolultak is voltak az Európai Tanácson belüli vitáink" - jelentette ki a cseh kormányfő.

Európa - fejtette ki Petr Fiala - eddig mindig képes volt eljutni olyan eredményhez, amelyet minden tagállam elfogadhatott, amely mögé oda tudott állni, s amely erősítette az EU tekintélyét. Ez erős jelzés volt Oroszország felé is, hogy az európai országok egységesek. "Sajnos a szankciók hatodik csomagjánál ez valamilyen oknál fogva nem sikerült" - jegyezte meg a cseh politikus, aki szerint ezt a kérdést szükséges lesz megnyitni az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján.

Karl Nehammer azt hangsúlyozta: az orosz kőolajtól és földgáztól függő országoknak "világos távlatot" kell kapniuk energiaellátásuk jövőbeni bebiztosításával kapcsolatban.

"Ami a szankciókat illeti, valóban fontos, hogy előbb az érintett országokkal tárgyaljunk,

s csak azután hozzuk nyilvánosságra az eredményeket" - egészítette ki cseh kollégája véleményét az osztrák kancellár.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×