eur:
393.43
usd:
366.97
bux:
66401.21
2024. április 25. csütörtök Márk

Cseh kormányfő: Putyin elferdíti a történelmet

Petr Fiala a történelem és a jelen eseményeinek elferdítésével vádolta meg az orosz elnököt hétfői, győzelem napi beszédével kapcsolatban.

"Értelmetlen tagadni minden egyes hazugságot, amely Moszkvában elhangzott" - mondta Putyin beszédére utalva, amelyben az orosz elnök az ukrajnai inváziót próbálta igazolni. Fiala hozzátette: a beszéd megerősítette, milyen fontos a Nyugat egységes és eltökélt fellépése az agresszorral szemben.

Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a második világháborúban aratott győzelem évfordulóját. Ennek alkalmával idén is nagyszabású katonai díszszemlét tartottak Moszkvában, amelyen az orosz elnök beszédet mondott.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter hangsúlyozta: Oroszország elveszítette az erkölcsi jogot ahhoz, hogy megünnepelje a második világháború végét, mert megszegte az ENSZ Alapokmányát, amely tiltja az agressziót.

A tárcavezető a sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: az orosz csapatok ukrajnai tevékenysége hasonlít a nácik pusztításához.

"Putyin beszéde köszönőviszonyban sincs a valósággal" - jegyezte meg.

Beszédében az orosz elnök azzal érvelt, hogy a nyugati országok és Kijev tevékenységeinek tükrében Oroszországnak nem maradt más választása, mint a harc. Azt állította, hogy Kijev offenzívát akart indítani az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területeken, a NATO katonai infrastruktúra fejlesztésébe fogott az orosz határ közelében, illetve az annektált Krím-félsziget ellen is támadás készülődött. Oroszország így megelőző csapáshoz folyamodott a saját védelme érdekében - fűzte hozzá Putyin.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×