eur:
392.89
usd:
366.59
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Regénybe illő nyomozás és 77 év után azonosították a nácik egy áldozatát

A férfi holttestét a második világháború után egy tömegsírban találták meg a nácik legrosszabb hollandiai börtöne mellett.

"Egy bűnügyi regénybe illő hosszú nyomozás", benne az áldozat maradványainak összehasonlító DNS-vizsgálata eredményeként sikerült hivatalosan is megállapítani, hogy az illető egy bizonyos Cornelius Pieter "Kees" Kreukniet nevű ellenálló, aki 50 év körüli lehetett halála pillanatában, és aki egy Hágában illegálisan terjesztett újság nyomtatásában vett részt - közölte egy alapítvány, amely a háborús eltűntek felkutatásának szenteli tevékenységét.

Kreuknietet 1944-ben tartóztatták le a németek, amikor az újság nyomtatásához egy rossz címre küldött papírszállítmány felkeltette a náci titkosszolgálat figyelmét.

A vizsgálat során megállapították, hogy a férfit kivégzőosztag lőtte le, majd testét egy tömegsírba dobták Hágában, a Scheveningen kerületben lévő börtön területén kívül. Holttestét - másik nyolc emberével együtt - 1947-ben fedezték fel, és mindannyiukat ismeretlenként temették el.

A Ronald Klomp vezette alapítvány a hadsereg holttestazonosító szolgálatával karöltve széles körű kutatást indított, kezdve a férfin talált ruhamaradványokkal, amelyek elvezettek egy, a lakhelyéhez közeli bolthoz, és tanulmányozva a börtönkartotékokat, amelyek szerint a fogoly tüdőgyulladásban halt meg. A ruházatnak és a fogászati leleteknek köszönhetően végül sikerült eljutni egy rokonhoz, a férfi egy dédunokaöccséhez, akinek összehasonló DNS-vizsgálatával végleges megerősítést nyert az áldozat személyazonossága.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×