eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvételen orosz páncélozott katonai járművek körülbelül 12 km hosszú konvoja halad dél felé Velikij Burlukban, a kelet-ukrajnai Harkivtól keletre 2022. április 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Maxar Technologies

Kelet-Ukrajnában az eső segíthet a védekező csapatoknak

Donyeck és Luhanszk régiókban folytatódnak a bombázások, civil áldozatról is érkezett jelentés.

Tizenkét lakóházat ért találat az elmúlt huszonnégy órában Szeverodonyeck, Liszicsanszk, Kreminna, Novodruzesh'k és Rubezhnoje városaiban Szerhij Hajdaj, Luhanszk régió katonai vezetőjének beszámolója szerint.

"Sajnos Liszicsanszkban voltak áldozatok is - egy ember meghalt, további három pedig megsérült. A Luhanszki területet ért rakéta- és légitámadások száma jelentősen megnőtt" - fogalmazott Hajdaj.

A rossz idő segíti a helyieket

Liszicsanszkot hétfőn repülőgépekről bombázták, valamint rakétatámadás is érte a beszámoló szerint. Hajdaj arról is beszélt, hogy Popasnaja és Rubezhnoje lakosainak evakuálása nagyon nehéz, mivel folyamatos támadások érik őket: bizonyos városok egyes részeire sosem jutnak el az állandó bombázások miatt.

Liszicsanszkban. Szeverodonyeckben és Kreminnában azonban minden egyes napon zajlik a lakosok kimenekítése.

Az első két városban egyelőre még kórház is működik.

Hajdaj szerint a közelgő komoly esőzések nehezíthetik az oroszok erőfeszítéseit.

"Az elmúlt két napban több száz nehézgépből álló egységet gyűjtöttek össze és közelebb jutottak azokkal a frontvonalhoz. Ez arra utal, hogy az offenzívának ma és holnap kellene megkezdődnie, de ma esik az eső. Az előrejelzés szerint több napig esni fog" - számolt be.

Az esőzések miatt a járművek kénytelenek lesznek az utakat használni, ezzel könnyű célpontot jelentenek a városokat védők számára.

Nyugatabbra haladnak az oroszok

Ukrán tisztviselők szerint az orosz légitámadások nyugatabbra, a donyecki és luhanszki területek határai felé haladnak.

Mikola Lukascsuk, a Dnyipropetrovszki Területi Tanács vezetője szerint nyugtalan volt az éjszaka a régióban.

"Két légitámadás érte a Zaporizzsjai és a Donyecki terület határán lévő Szinelnyikovi járást" - mondta Lukascsuk, hozzátéve, hogy nem voltak áldozatok.

Az ukrán fegyveres erők további szárazföldi támadásokat várnak a Luhanszk megyei Popasna és a donyecki Kurakhove környékén, melyek azzal a céllal indulhatnak, hogy az oroszok elérjék a donyecki régió közigazgatási határait.

Azzal vádolják az orosz erőket, hogy katonai felszereléseiket és csapataikat lakóépületekben, valamint mezőgazdasági vállalkozásokban, energetikai és szociális infrastrukturális létesítményekben helyezik el.

Humanitárius folyosókat jelentettek be

Az ukrán fegyveres erők arról számoltak be, hogy hétfőn hat orosz támadást hiúsítottak meg keleten, és harckocsikat, páncélozott járműveket és tüzérségi rendszereket semmisítettek meg.

Miközben a harcok az ország keleti részén folytatódnak, Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes kedden kilenc evakuálási folyosót jelentett be, köztük Mariupolból és Berdjanszkból, valamint Szeverodonyeckből, Rubezhnojéból és Liszicsanszkból.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×