eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Oil and Gas Industry Worker. Engineer working on pipeline equipment for oil and gas company.
Nyitókép: Zoran Orcik/Getty Images

Egy uniós ország bejelentette, hogy felhagyott az orosz gáz importjával

Az ország gázellátását most cseppfolyósított földgázból fedezik, és arra is van megoldásuk, ha a jelenlegi mennyiségnél többre lesz majd szükség.

Litvánia bejelentette, hogy az ország április 1-je óta egyáltalán nem importál gázt Oroszországból - írta meg az ország energiaügyi minisztériumának szombati közlése alapján a Telex.

Az ország gázellátását cseppfolyósított földgázzal oldják meg, az ottani terminált üzemeltető Klaipedos Nafta közlése alapján havonta három szállítmány érkezik majd Klaipėdába, ami a tervek szerint ki is elégíti majd az ottani igényeket. Ha extra gázra lesz szükség, Lettország és Lengyelország felől oldják majd meg a beszerzést.

Dainius Kreivys energiaügyi miniszter rámutatott: Litvánia az első olyan, Gazprom által kiszolgált uniós ország, amely függetlenné tudott válni az orosz gáztól. Ezt a kitartó energiapolitikának és a jókor meghozott infrastrukturális döntéseknek köszönhetik, mondta.

A Telex emlékeztet, hogy Gitanas Nausėda litván elnök csütörtökön úgy vélekedett egy sajtótájékoztatón, hogy Európának fel kell hagynia az oroszországi olaj- és gázvásárlással, és újabb szankciókat kellene bevezetnie.

A Reuters tudósítása alapján a hvg.hu azt írta, hogy Litvánia az import megszüntetése mellett nem szünteti meg a kalinyingrádi exklávéba irányuló tranzitot. Az ország gázhálózatának adatai tényleg azt mutatják, hogy nagyjából annyi gáz lépett be Fehéroroszország felől, mint amennyit exportáltak Kalinyingrádba.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×