INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

nyugat-balkán

oroszország

ukrajna

destabilizáció

külügyi és külgazdasági intézet

háború

Searching for city on Russian globe

Mi az esélye, hogy az orosz–ukrán konfliktus „túlcsorduljon” a Nyugat-Balkánra?

Ármás Juliannával, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatójával beszélgettünk.

A Nyugat-Balkán esetében nem beszélhetünk egy teljesen stabil régióról, pedig a térség biztonsága Európa szempontjából rendkívül fontos – emelte ki a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója. Ármás Julianna elmondása szerint a régióban ugyan nem mellékes az orosz befolyás, ennek megjelenése – akár a médiában, akár a politikai diszkurzusban – magasabb szintű, mint az egyébként a valóságban van. Gazdaságilag például a 10 százalékot sem éri el az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok volumene, míg ez az Európai Unió esetében 70 százalék.

A szakértő meglehetősen kicsire teszi annak az esélyét, hogy az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus „túlcsorduljon” a Nyugat-Balkánra, mert az nem érdeke Moszkvának. Sokkalta inkább a régió destabilizálása – tette hozzá Ármás Julianna, aki szerint az említett orosz–ukrán háború lehetőséget teremt arra, hogy felgyorsuljon a Nyugat-Balkán európai uniós csatlakozási folyamata, ami jelenleg megrekedtnek hat. Mindez abban is érződik, hogy

a térség közvéleményében az euroszkepticizmus erősödik, annak ellenére, hogy a kutató szavai szerint a régió stabilizációját az EU tudja garantálni.

„Ez jelenthet egy olyan momentumot, hogy EU jelezze, még mindig fontos számára a térség” – fogalmazott Ármás Julianna, aki szerint ennek a régiónak van egyetlen reális csatlakozási perspektívája.

A szakértő megjegyezte, hogy a Nyugat-Balkán országai közül Szerbia nem csatlakozott az unió Oroszország ellen kivetett szankcióihoz, ennek pedig egyik oka, hogy hagyományosan jó kapcsolatokat ápol Moszkvával.

Nyitókép: Svetaleo/Getty Images

Kapcsolódó hang

Az orosz–ukrán háború hatása a Nyugat-Balkánra
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018