eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
LOS ANGELES, CALIFORNIA - MARCH 02: A sign reads Flight Cancelled at the Aeroflot check-in counter in the Tom Bradley International Terminal at Los Angeles International Airport (LAX) on March 02, 2022 in Los Angeles, California. President Joe Biden announced a ban on Russian aircraft in U.S. airspace during his State of the Union address yesterday. (Photo by Mario Tama/Getty Images)
Nyitókép: Mario Tama/Getty Images

Szakértő: titkolják, de már nagyon fájnak a szankciók az orosz gazdaságnak

A gazdasági szankciók miatt heteken belül leálhat az orosz polgári légi közlekedés – mondta példaként Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

Több jel is arra utal, hogy az ukrajnai invázió nyomán meghozott nyugati szankciók súlyos hatással vannak az orosz gazdaságra. Molnár Tamás Levente szerint kezd tömegessé válni az elvándorlás, a rubel néhány nap alatt 30-40 százalékot veszített az értékéből, és például az orosz polgári légi közlekedésnek a jelenlegi szankciók hatására hetei vannak hátra, ha nem kapja meg azokat a technológiákat, amelyekkel eddig a Boeing és az Airbus gépeket szervizelték.

"Ezek a szankciók tényleg nagyon fájnak az orosz gazdaságnak, és stagnálásra, gazdasági csökkenési pályára kell majd felkészülni a következő években" – mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az "értelmes fejek" elvándorlása lehet a legfájóbb pont, mert ezzel lehet a jelenlegi rendszernek a fenntarthatóságát csökkenteni.

"A szankciók nagyon fájnak, és ezt az orosz vezetés is elismeri, ha belegondolunk abba az elképesztő retorikai szaltóba, amit egy hét alatt a Kreml levezényelt. Még egy héttel ezelőtt Putyin úgy nyilatkozott, hogy ezek a gazdasági szankciók szúnyogcsípések, nem igazán fájnak az orosz rendszernek, ők fel vannak készülve, a központi bank betárolt külföldi valutából a megelőző években, a tegnap előtti nyilatkozata már arról szólt, hogy aki gazdaságilag szankcionálja Oroszországot, az egyértelmű hadüzenettel ér fel" – mondta a szakértő, és szerinte ezért fals az az állítás, hogy gazdaságilag nem érnek semmit a szankciók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×