eur:
389.75
usd:
362.79
bux:
68137.61
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nemzethez szól Kijevben 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Akár Budapesten is tárgyalna az ukrán elnök

Csak az oroszok által javasolt Fehéroroszországban nem, mert onnan támadták őket – mondta. Megérkezett az oroszok válasza az ukrán reakcióra.

Az ukrán elnök elutasította vasárnap azt az orosz javaslatot, hogy a fehéroroszországi Gomelben tárgyaljanak, és kifejtette, hogy bármely más Fehéroroszországon kívüli város megfelel a megbeszélések helyszínéül.

"Varsó, Pozsony, Budapest, Isztambul, Baku. Mindegyiket javasoltuk. Bármely más város megfelelne nekünk, amíg nem lőnek ránk rakétákat a területükről" – mondta Volodimir Zelenszkij egy online videofelvételen.

Az ukrán államfő a fehéroroszokhoz szólva megjegyezte, hogy

"ha nem történtek volna támadó akciók az önök területéről, akkor Minszkben is beszélhettünk volna".

Oroszország már pénteken közölte, hogy tárgyalni akar az ukránokkal, de csak Fehéroroszországban, noha az észak-ukrajnai invázió és a Kijev elleni offenzíva onnan indult.

Vasárnap a Kreml megismételte javaslatát.

Az orosz elnöki szóvivő korábban bejelentette "a külügyminisztérium, a védelmi minisztérium és más szolgálatok, köztük az elnöki adminisztráció képviselőiből álló küldöttség megérkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyaljon az ukránokkal" – idézték az orosz állami ügynökségek Dmitrij Peszkovot.

A szóvivő később reagált Zelenszkijnek a gomeli tárgyalásokat elutasító kijelentésére. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint Peszkov közölte, hogy éppen Ukrajna választotta a fehéroroszországi Gomelt az Oroszországgal folytatandó tárgyalások helyszínéül.

Hozzátette, hogy ezúttal nem függesztik fel "a Donyeck-medence védelmét szolgáló orosz különleges művelet" tevékenységét a kijevi képviselőkkel való esetleges találkozó előtt. Az orosz elnöki szóvivő szerint ez a válasz arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem volt hajlandó Fehéroroszországban tárgyalni.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×