eur:
393.84
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Panoramic view of summer Budapest at sunset
Nyitókép: Givaga/Getty Images

Tíz helyszínen indulhat zöldfejlesztés Budapesten – mutatjuk, hol

Nem csak megvédjük, fejlesztjük is Budapest zöldfelületeit – fogalmaz szerda délelőtti Facebook-posztjában a főpolgármester.

Karácsony Gergely úgy fogalmaz, hogy – választási ígéreteihez híven – új zöldterületeket fognak léterhozni a város srűn beépített területeni azért, Budapest egy élhetőbb és vonzóbb lalkóhellyé váljon. Ezért mintegy 200 millió forintot csoportosítanak át a közparkok megújításának előkészítésére és új zöldfelületek kialakítására, amiről szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

Kiviteli tervek készülnek a Flórián tér parkjának megújítására és a Hajógyári-sziget népszerű csúszdás játszótérnek a felújítására. A betont feltörve egy új kisméretű, úgynevezett zsebpark tervezését indítják el a Klinikák metróállomás mellett. Engedélyezési és kiviteli tervek készülnek a XIII. kerületi Rákos-patak menti Kubala László park megújítására is – olvasható.

A csomagban az egyik talán legkevésbé ismert, azonban kiemelkedő fontosságú projekt a Terebesi parkerdő megújítása, amire Berlin fővárosának Peter Joseph Lenné díja keretében került kiírásra nemzetközi táj- és szabadtérépítészeti tervpályázat. Ennek eredménye alapján készülnek majd az engedélyezési és kiviteli tervek. Itt a már most is meglévő értékes növényállományának megóvásával és megújításával a kormány által tervezett Csepeli Közparkhoz hasonló méretű és jelentőségű parkerdőt tudnak kialakítani, de az ott szükséges pénznek a töredékéből – jegyzi meg Karácsony Gergely.

Koncepció terv készül a Vérmező megújítására, de még ennél is nagyobb feladat lesz a Népliget megújítása, amire tájépítészeti ötletpályázatot indítanak el az idén. Újpesten pedig koncepciótervet készítenek a néhai újpesti uszoda ma elhagyott területének zöldítésére.

További két kisebb, de fontos fejlesztésnek a megvalósítása is megtörténhet: a II. kerülettel való együttműködésben kizöldülhet a Margit körút egy szakasza, a Gellért-hegyen pedig Nelson Mandela tiszteletére készül egy land art emlékhely a BKM Zrt. FŐKERT terve alapján.

A főpolgármester mások mellett végül hozzáteszi: „Bízunk abban, hogy mire az előkészítő munkák elkészülnek, addigra megváltozik a kormány politikája, és Budapest újra hozzáférhet az uniós forrásokhoz, így akár még ebben az önkormányzati ciklusban megvalósíthatjuk ezeket a projekteket. Ezzel jelentőset tudnánk előre lépni az Otthon Budapesten program Zöld Budapest fejezetének, illetve a Radó Dezső Terv átfogó fejlesztési céljainak megvalósításában.”

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×