eur:
394.43
usd:
369.69
bux:
65295.05
2024. április 19. péntek Emma
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatót tart Melanie Joly kanadai külügyminiszterrel (a képen nem látható) Brüsszelben 2022. január 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron

Hamarosan jönnek az Oroszország elleni szankciók – ígéri az EU

Az uniós diplomácia vezetője felsorolta, milyen nemzetközi megállapodásokat sért a szakadár államok elismerése.

Az Európai Unió készen áll arra, hogy szélesebb körű politikai és gazdasági szankciókat fogadjon el Oroszországgal szemben, hamarosan korlátozó intézkedésekkel válaszol a délkelet-ukrajnai szakadár tartományok önállósága jogsértő orosz elismerésére – közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Unió nevében közzétett nyilatkozatában.

Josep Borrell kijelentette: az Európai Unió határozottan elítéli az orosz elnök azon döntését, hogy a donyecki és a luhanszki területeket független köztársaságként ismeri el, valamint az azt követő döntést, hogy orosz csapatokat küld e területekre.

Közölte: az EU felszólítja Oroszországot, hogy vonja vissza a délkelet-ukrajnai szakadár tartományok önállóságának elismerését, tartsa be kötelezettségvállalásait, a nemzetközi jogot, és térjen vissza a normandiai formátum, valamint az EBESZ-en belüli háromoldalú kapcsolattartó csoport megbeszéléseihez.

"Figyelmeztetjük Oroszországot, ne használja fel az érintett tartományok vezetőivel aláírt paktumokat arra, hogy további katonai lépéseket tegyen Ukrajna ellen.

Felszólítjuk továbbá a többi államot, hogy ne kövessék Oroszország jogellenes döntését, és ne ismerjék el az érintett területek kikiáltott függetlenségét"

– fogalmazott.

Az orosz lépés jogellenes cselekménynek minősül, aláássa Ukrajna önállóságát és függetlenségét, súlyosan sérti a nemzetközi jogot és a nemzetközi megállapodásokat, beleértve

  • az ENSZ alapokmányát,
  • a Helsinki zárónyilatkozatot,
  • a Párizsi Chartát és
  • a Budapesti Memorandumot

– szögezte le Borrell.

A főképviselő hozzátette: döntésével Oroszország egyértelműen megsérti a minszki megállapodásokat is, amelyek előírják, hogy ezek a területek teljes mértékben visszatérnek az ukrán kormány ellenőrzése alá. A minszki megállapodások aláírójaként Oroszországnak egyértelmű és közvetlen felelőssége, hogy a dokumentumban foglalt elvekkel összhangban békésen rendezze a konfliktust.

Ukrajna függetlenségének, önállóságának és területi egységének rendíthetetlen támogatása mellett az EU megerősíti elkötelezettségét a Kijevvel fennálló politikai és gazdasági kapcsolatai megszilárdítása mellett – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×