eur:
394.4
usd:
370.36
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatót tart Melanie Joly kanadai külügyminiszterrel (a képen nem látható) Brüsszelben 2022. január 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron

Hamarosan jönnek az Oroszország elleni szankciók – ígéri az EU

Az uniós diplomácia vezetője felsorolta, milyen nemzetközi megállapodásokat sért a szakadár államok elismerése.

Az Európai Unió készen áll arra, hogy szélesebb körű politikai és gazdasági szankciókat fogadjon el Oroszországgal szemben, hamarosan korlátozó intézkedésekkel válaszol a délkelet-ukrajnai szakadár tartományok önállósága jogsértő orosz elismerésére – közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Unió nevében közzétett nyilatkozatában.

Josep Borrell kijelentette: az Európai Unió határozottan elítéli az orosz elnök azon döntését, hogy a donyecki és a luhanszki területeket független köztársaságként ismeri el, valamint az azt követő döntést, hogy orosz csapatokat küld e területekre.

Közölte: az EU felszólítja Oroszországot, hogy vonja vissza a délkelet-ukrajnai szakadár tartományok önállóságának elismerését, tartsa be kötelezettségvállalásait, a nemzetközi jogot, és térjen vissza a normandiai formátum, valamint az EBESZ-en belüli háromoldalú kapcsolattartó csoport megbeszéléseihez.

"Figyelmeztetjük Oroszországot, ne használja fel az érintett tartományok vezetőivel aláírt paktumokat arra, hogy további katonai lépéseket tegyen Ukrajna ellen.

Felszólítjuk továbbá a többi államot, hogy ne kövessék Oroszország jogellenes döntését, és ne ismerjék el az érintett területek kikiáltott függetlenségét"

– fogalmazott.

Az orosz lépés jogellenes cselekménynek minősül, aláássa Ukrajna önállóságát és függetlenségét, súlyosan sérti a nemzetközi jogot és a nemzetközi megállapodásokat, beleértve

  • az ENSZ alapokmányát,
  • a Helsinki zárónyilatkozatot,
  • a Párizsi Chartát és
  • a Budapesti Memorandumot

– szögezte le Borrell.

A főképviselő hozzátette: döntésével Oroszország egyértelműen megsérti a minszki megállapodásokat is, amelyek előírják, hogy ezek a területek teljes mértékben visszatérnek az ukrán kormány ellenőrzése alá. A minszki megállapodások aláírójaként Oroszországnak egyértelmű és közvetlen felelőssége, hogy a dokumentumban foglalt elvekkel összhangban békésen rendezze a konfliktust.

Ukrajna függetlenségének, önállóságának és területi egységének rendíthetetlen támogatása mellett az EU megerősíti elkötelezettségét a Kijevvel fennálló politikai és gazdasági kapcsolatai megszilárdítása mellett – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×