eur:
389.73
usd:
362.69
bux:
68066.01
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
On January 15, 2022, in Bogatynia, a protest of Ecologists against the TurĂłw Mine took place. Environmentalists want to close the mine. Until January 19, Poland still has not reached an agreement with the Czechs on the turn-based matter. Penalties for Poland are still imposed by the European Union. (Photo by Krzysztof Zatycki/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Krzysztof Zatycki/NurPhoto via Getty Images

Fontos kérdésben egyezett meg a cseh és a lengyel kormányfő

Varsó több kötelezettséget is vállalt, Prága pedig visszavonja az Európai Bírósághoz benyújtott panaszát.

Csehország és Lengyelország megállapodott a határ menti Turów lignitbánya üzemeltetéséről, amely korábban feszültséget okozott a két ország viszonyában.

A cseh-lengyel államközi megállapodást Prágában írta alá a két ország kormányfője, Petr Fiala és Mateusz Morawiecki. A lengyel kormányfő mindössze néhány órás munkalátogatást tett Prágában. Mindkét kormányfő sikernek minősítette a megállapodás aláírását, amely szerintük "súlyos akadályt" távolított el a cseh-lengyel kapcsolatok elől.

A cseh határ közelében fekvő Turów felszíni lignitbányáról azt követően bontakozott ki vita Prága és Varsó között, hogy tavaly a lengyel kormány 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét, s egyben döntést hozott a külszíni barnaszénbányászat kiterjesztéséről, elsősorban a cseh határ irányába. Prága attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint Lengyelország a megállapodásban kötelezte magát arra, hogy Turów közelében földalatti védőrendszert épít ki, amely megakadályozza a csehországi víztartalékok elfolyását lengyel területre. Ugyancsak vállalták földgát kiépítését a zajszennyezés terjedésének megakadályozására a cseh határrégióba, és néhány további környezetvédelmi intézkedést is.

A lengyel fél kötelezte magát továbbá arra, hogy 45 millió eurót fizet a cseheknek megfelelő környezetvédelmi óvintézkedésekre a határ menti régióban. Prága pedig arra kötelezte magát, hogy miután megkapja a pénzt, visszavonja az Európai Bírósághoz benyújtott panaszát Lengyelország ellen. A bíróság a cseheknek adott igazat, és kártérítés megfizetésére kötelezte Varsót, amelynek Varsó nem tett eleget.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×