eur:
392.52
usd:
365.9
bux:
66689.15
2024. április 25. csütörtök Márk
2021. június 14-i kép a lengyelországi Turów szénbányájáról. Az Európai Unió Bírósága szeptember 20-i közleménye szerint napi 500 ezer euró, az Európai Bizottságnak kifizetendő pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot, amiért az nem szüntette be a lignitkitermelési tevékenységét a cseh-lengyel határon fekvő Turów szénbányában. A prágai kormány tavaly panaszolta be Lengyelországot az Európai Bizottságnál, amely az uniós bíróság elé vitte ügyet, mondván, hogy Lengyelország megsértette az uniós előírásokat. Az EU bírósága május végén elrendelte, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a bányában.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Elkésett a lengyel-cseh megállapodás: Varsó már nem ússza meg a brüsszeli pénzbüntetést

Az Európai Bizottság működése során első alkalommal arról értesített egy tagállamot, hogy az Európai Bíróság ítéletében kirótt büntetés megtagadása miatt a közösségi költségvetésből számára esedékes utalásokból kezdeményez levonásokat. Varsó - az érintett - fellebbez.

Még nem zárult le a Turów bánya miatt Varsóra kiszabott bírság ügye. A brüsszeli testület szóvivője kedden megerősítette, hogy a büntetésteljesítésben fennálló elmaradás első hónapja után esedékes összeget (15 millió eurót) a következő tíz napon belül levonják a Lengyelországnak járó közösségi kifizetésekből.

A varsói kormány máris jelezte, hogy fellebbez a lépés ellen. A hírt még kedden közölte Piotr Müller kormányszóvivő, aki részint azzal érvelt, hogy a napokban a cseh és a lengyel kormány megállapodott az eredetileg Európai Bíróság elé került turówi bányahasználat ügyében,

azaz a peres kérdés elévült.

Emellett, ha erre nem is került volna sor, a lengyel kormány szerint a bíróság kifizetést elrendelő döntése akkor is – jogilag és a tényeket is tekintve – „alaptalan”, túlmutat az uniós alapszerződéseken és sérti az azokban rögzített, energiabiztonságot szavatoló előírásokat – tette hozzá a PAP hírügynökségnek nyilatozó lengyel kormányszóvivő. Emlékeztetett: a Turów bánya ügyében a lengyel kormánynak kötelessége volt, hogy biztosítsa az ország energiabiztonságát.

A múlt heti cseh-lengyel megállapodás után cseh részről jelezték, hogy visszavonják a turówi bányahasználat kapcsán az EU-bíróságnál tett panaszt, amire valóban sor is kerüt, és most kedden a luxembourgi taláros testület nevében már hivatalos tényként közölték, hogy a bíróság törölte nyilvántartásából a kérdéses ügyet.

Bizottsági részről ugyanakkor leszögezték:

mindez nem teszi semmissé a 2021. szeptember 20. és a 2022 februári cseh-lengyel megállapodás közötti időszakra vonatkozó pénzbüntetés kifizetésének szükségességét.

Emlékezetes, hogy a luxembourgi bíróság eredetileg még tavaly májusban utasította arra a lengyel felet, hogy a bányahasználat kapcsán esedékes ítéletig függeszék fel a kitermelést. Lengyel részről azonban megtagadták ezt, minek utána a bíróság, az ilyenkor szokásos eljárást követve, tavaly szeptember 20-án újabb ítéletben napi 500 ezer eurós pénzbüntetés megfizetésére kötelezte Lengyelországot mindaddig, amíg nem teljesíti a májusi luxembourgi határozatban foglaltakat.

EU-bírósági ítéletek nem teljesítése miatt pénzbüntetést kiróni nem ismeretlen az uniós perek történetében, és az is megszokott, hogy ilyenkor általában napi díjtételt szabnak meg. A pénzbüntetés tényleges „végrehajtására” azonban eddig még nem került sor, mert ebben a fázisban az érintett országok többnyire már együtműködést mutatnak.

Az Európai Bizottság még mindig a szokott eljárásrendet követve tavaly ősz óta több ízben is felszólította Varsót a turówi ügyben hozott bírósági határozat teljesítésére vagy a pénzbüntetés befizetésére, lengyel részről azonban sokáig az volt az alapállás, hogy

nem ismerték el az adott kérdésben a luxembourgi bíróság illetékességét, illetve tévesnek minősítették a született döntést, következésképpen a kirótt büntetést sem tekintették magukra nézve kötelezőnek.

A Bizottságot azonban ilyen esetekre szintén kötik a kötelző hivatalos lépések, és miután az utolsó felszólításra sem született a megadott határidőig (2022. január 18.) konstruktiv lengyel reagálás, a brüsszeli testület átléptette az ügy kezelését a tényleges végrehajtás fázisába.

Ami egyébként precedens értékű tett, lévén ilyen aktusra mág sohasem került sor tagállam ellen.

A mostani bejelentés szerint az első levonás a tavaly szeptemberi bírósági ítélet és az október 19. közötti időszakra eső napi 500 ezrek összesített összegét tartalmazza. De már megküldték Varsónak az értesítést a következő – október 20. és november 18. közötti – időszak utáni újabb levonás esedékességéről is, hacsak Varsó időközben nem fizeti be maga a kérdéses összeget.

A bizottsági hozzáállást Didier Reynders igazságügyi biztos és bizottsági alelnök azzal magyarázta, hogy a végrehajtás tekintetében Brüsszel egyfajta kényszerpályán is van, lévén, ha eltekintenének ettől, azzal

a jövőre nézve veszélyes precedenst teremtenének, és mások is kedvet kaphatnának a bírósági büntetés befizetésének a megtagadásához.

Megfigyelők megjegyzik, hogy a brüsszeli érvelés jogi értelemben minden bizonnyal korrekt, másfelől viszont a fejleményre meglehetősen kényes politikai pillanatban került sor. Nevezetesen akkor, amikor Andrzej Duda lengyel államfő éppen hogy az EU-lengyel feszültség csökkentését célzó lépéseket helyezett kilátásba (mindenekelőtt az uniós részről évek óta megkérdőjelezett legfelsőbb bírósági fegyelmi tanács feloszlatásának a szándékával).

A nemzetközi sajtóban varsói (lengyel elnöki) „olajágként” jellemzett bejelentést hamarosan követte Duda keddi brüsszeli látogatása is, amikor államfői minőségében sorban látogatta az Európai Bizottság, az Európai Tanács és a NATO vezetőit.

Mindezek mögött persze már elsődlegesen az orosz kormánnyal folyó politikai vita és az orosz-ukrán helyzet elmérgesedése állt, de a lengyel elnök különösen Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel találkozva

sietett hangsúlyozni a korábbi nézeteltérések feülírásának a szükségességét is.

A pénzbüntetés végrehajtásáról tett brüsszeli bejelentés ennek közegében látott napvilágot. A lengyel korányszóvivő említett nyilatkozatáan részben erre utalva is jegyezte meg, hogy varsói megítélés szerint „napjaink oroszországi geopolitikai fenyegetése” úgymond ennek megfelelő „kontextusba helyezi” a kérdéses ügy megítélését is.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×