eur:
387.1
usd:
356.21
bux:
68533.23
2024. május 17. péntek Paszkál
Új koronavírussal fertőzött betegeket ápolnak az észak-izraeli Zefat Ziv Kórházában 2021. február 2-án. A csaknem kilencmilliós lakosú Izrelben eddig több mint hárommillió embert beoltottak, kétmillióan már a második adag oltást is megkapták.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Rekorddöntés: 21 ezer új fertőzöttet találtak egy magyarországnyi államban

Hiába Izrael magas átoltottsága, a súlyos esetek száma is jelentősen megnőtt, igaz, messze van a magyartól.

Izraelben a koronavírus megjelenése óta hétfőn rekordszámú, több mint húszezer új fertőzöttet azonosítottak, és jelentősen nőtt a súlyos esetek száma is – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja.

A vasárnap elvégzett mintegy 160 ezer teszttel 21 514 újabb izraeli bizonyult vírushordozónak, ez az eddigi legmagasabb napi szám, 13,3 százalékra emelkedett a pozitív tesztek aránya.

A reprodukciós ráta jelenleg 1,95 az egészségügyi minisztérium honlapja szerint, vagyis jelenleg 100 fertőzött 195 embernek adja át a vírust, ami a korábbiaknál gyorsabban terjedő omikron változat sebes terjedését jelzi.

Az ötödik járványhullámban a jelenleg kórházi ellátást igénylő 608 eset közül 222-en vannak súlyos állapotban, és 58-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére. Már

több mint negyedmillióan vették fel a 60 év felettiek és a veszélyeztetett csoportok tagjai közül az összesen negyedik, második emlékeztető oltást Izraelben.

A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 519 268 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Jelenleg Izraelben 133 928 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, többségük tünetmentes, vagy nagyon enyhe tünetei vannak.

Az ország közel nyolcvan százaléka, 186 település már "piros", vagyis jelentősen fertőzött, 34 közepesen fertőzött, vagyis "narancssárga" besorolásban van, 25 "sárga" települést tartanak nyilván, ahol kismértékben van jelen a koronavírus, és 35 hely számít "zöldnek", tehát alig, vagy egyáltalán nem fertőzöttnek.

Izraelben tavaly december vége óta 6 630 886 ötévesnél idősebb embert, az ország lakosságának 71,31 százalékát oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 334 829-en, a lakosság 46,61 százaléka már három oltást kapott.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Coovid-19 betegségben tavaly február óta 8269-en, az utóbbi hét napban tizenketten haltak meg Izraelben.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Több helyi civil szervezet két éve tartó tiltakozása után Dézsi Csaba András, Győr polgármestere bejelentette, hogy a Győrszentiván melletti ipari park (GIPZ) besorolása megváltozik. Ez azt jelenti, hogy a lakók szerint veszélyes, hangos ipari park helyett egy normál besorolású gazdasági terület épülhet csak mellettük a szomszédban. Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje szerint ez óriási siker a szentiváni civileknek, akik két éve tiltakoznak a GIPZ besorolás ellen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×