eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Tourist couple looking at The Eiffel Tower, Paris, France
Nyitókép: James O'Neil / Getty

Egy hét alatt 10 millióan tesztelték magukat Franciaországban

A védettségi igazolást felváltó oltási igazolás bevezetése néhány napot késhet az elhúzódó parlamenti vita miatt.

Franciaországban egy hét alatt a lakosság 15 százaléka, csaknem 10 millióan vettek részt koronavírus-szűrésen, s a kormány tovább kívánja erősíteni a tesztelési politikáját - jelentette be Gabriel Attal kormányszóvivő a BFM hírtelevízióban.

"Csaknem 10 millióan tesztelték magukat ezen a héten, és a sorok egyre hosszabbak. Meg fogjuk sokszorozni a tesztközpontokat" - mondta a kormányszóvivő. "Az oltóközpontok közelében fogjuk megnyitni a tesztközpontokat annak érdekében, hogy amikor holtidő van az oltásokban, a helyszínen lévő egészségügyi dolgozók tesztelni tudjanak" - tette hozzá.

"A gyógyszertárak is létrehozhatják saját tesztközpontjaikat. Lehetőséget teremtünk arra, hogy időszakosan egészségügyi dolgozókat vegyenek fel, akik ezeken a szűrőhelyeken fognak dolgozni annak érdekében, hogy a gyógyszertárakban még több szűrést lehessen végezni" - hangsúlyozta Gabriel Attal. A kormány rendeletben bővíti ki azok körét, akik ezentúl végezhetnek tesztelést.

Az öntesztelések számát is növelni kívánja a kormány, ennek érdekében

a gyógyszertárakba jelenleg raktáron lévő 6 millió teszten felül további 10 milliót szállítanak a jövő héten.

A kormányszóvivő elismerte, hogy a jelenlegi tömeges ingyenes tesztelés nagyon költséges, és nem könnyű megszervezni.

"Természetesen van értelme a szűrésnek, és a maximumra kívánjunk növelni a tesztelési kapacitásainkat" - hívta fel a figyelmet. "Ez hatalmas költség, de ha nem tesztelünk, akkor még jobban elszabadul a vírus, és ismét lezárásokat kell bevezetni, az embereknek pedig kártérítést kell fizetni. Nem vagyok benne biztos, hogy az kevesebbe kerülne. A tesztelés a járványkezelés egyik alapvető eszköze, és ezt felvállaljuk" - tette hozzá.

A kormányszóvivő úgy vélte, hogy az oltási igazolás bevezetése valószínűleg néhány napot késni fog a törvénytervezet elhúzódó parlamenti vitája miatt, de legkésőbb a január 17-i hét első napjaiban bevezethetik.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) jelenleg a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken kötelező bemutatni, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.

A törvénytervezet értelmében a jövőben ezekre a helyekre kizárólag a háromszor oltottak léphetnek be szabadon, az egy vagy két oltási adaggal rendelkezőknek negatív tesztet is fel kell majd mutatniuk az oltási igazolásuk mellett, az oltatlanok pedig nem vehetik igénybe a szolgáltatásokat. A tervezet 12 éves kortól írja elő az igazolás használatát, de az ellenzéki képviselők javaslatára az iskolai rendezvényekhez csak 16 éves kortól lesz kötelező az oltási igazolás.

Franciaországban jelenleg felfutóban van a járvány az omikron variáns miatt, amely az új fertőzések csaknem háromnegyedéért felelős.

A napi esetszám tetőzését január közepére várják a szakemberek.

Egészségügyi források szerint több mint 3800 embert ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt napokban minden nap több mint 300 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma.

A járvány kezdete óta 125 ezren vesztették életüket a Covid-19-ben.

A franciák 79 százaléka megkapta már az első oltását, 77,1 százaléka pedig a másodikat is. A beoltottak felének az emlékeztető oltást is beadták.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×