eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Egy ápoló a koronavírusos betegek számára kialakított osztályon a bukaresti Marius Nasta Tüdőkórházban 2021. október 6-án. Romániában az elmúlt 24 órában 14 ezernél is több új megbetegedést regisztráltak és 331-en haltak bele a betegség szövődményeibe, ami a legtöbb a vírus megjelenése óta.
Nyitókép: MTI/AP/Andreea Alexandru

Katasztrofális tempóban nő a romániai covidosok száma - szót kér a tisztifőorvos

Tar Gyöngyi közlése szerint Hargita megyében alig 30 százalékos az átoltottság, az ünnepek óta pedig már négyszeresére emelkedett a napi fertőzésszám. A tömeg elkerülését és maszkviselési kötelezettséget sürget.

Romániában az elmúlt hét napban gyorsabban terjedt a koronavírus-járvány, mint bármikor a kór megjelenése óta.

Tar Gyöngyi tisztifőorvos, a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság vezetője érdeklődésünkre azt mondta, a karácsonyi utazások miatt a fertőzésszámok felfutására és kritikus helyzetre lehet számítani.

"Sajnos egy egyhónapos nyugalom után, amikor Romániában decemberben alig voltak új esetek, felszusszanhattunk, de a vártnál is gyorsabban véget ért a jó tendencia, és

az ünnepkör elhozta azt, amitől tartottunk.

Úgy néz ki, nem hogy duplázódik, naponta háromszorozódik az esetszám január eleje óta. Ma közel négyezer új esetet jelentett Románia, három napja még mintegy 900-at" - összegzett Tar Gyöngyi.

Világszerte az omikront okolják a terjedésért, ezzel kapcsolatban keleti szomszédunknál még nincs pontos információ, de a szakember azt várja, ugyanaz a helyzet náluk is, mint másutt, hisz a vendégmunkások és utazó honfitársaik hurcolhatták át a vírust a határon.

Romániában az átoltottság 40 százalékos a teljes lakosságot tekintve. Hargita megyében ugyanez a szám 30 százalék, Tar Gyöngyi szerint "nagyon hangosak az oltásellenesek", az orvosok tekintélye pedig igen alacsony szinten van, és nincs egészségnevelés sem.

Az oltás mellett határozottan kéri az embereket, hogy a már jól megismert és megtanult óvintézkedéseket újra tartsák be, és kerüljék a zsúfolt helyeket.

"Nagyon fontos, hogy

akik enyhe tüneteket észlelnek magukon, és a környezetükben fertőzött személy van, ingyenes tesztelésre jogosultak,

minél hamarabb jelentkezzenek egy állami vagy magán laboratóriumba, ahol kötelesek is őket, illetve a kontaktszemélyeket tesztelni, megelőzendő a gócok kialakulását" - nyomatékosította Tar Gyöngyi.

Romániában már a szabadtéri maszkviselési kötelezettség bevezetését fontolgatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×