eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Female pulmonologist or oncologist holding chest X-ray scan, inspecting COVID-19 patient lungs, wearing PPE uniform,Coronavirus acute respiratory virus disease infection causing breathing problems
Nyitókép: Plyushkin/Getty Images

Amerikában is felütötte fejét a koronavírus horrorszövődménye

Korábban Indiában fedezték fel a vírusból lábadozókat megtámadó mukormiózist, azaz fekete gombát.

Három amerikai intézményből egymástól függetlenül jelentették a fekete gombaként is ismert megbetegedés jelenlétét több olyan páciensben, akik a közelmúltban fertőződtek meg koronavírussal. Az állapotot olyan gombafajták okozzák, amelyek alapvetően ártalmatlanok, de a koronavírus ellen küzdő, legyengült személyek testében potenciálisan halálos kimenetellel járó fertőzést képesek okozni.

Az indiai Egészségügyi és Családjóléti Minisztérium májusban kiadott közleménye szerint az ottani szakértők úgy vélik, hogy a mukormiózis kialakulása azt követően lehetséges, hogy az érintettel a talajban vagy a bomló levelekben található gombaspórákkal kerülnek kapcsolatba. A gomba vágás, horzsolás, égés vagy más típusú bőrtrauma révén be tud jutni a bőrbe is, írja a MedicalXpress.

Kezelése drasztikus beavatkozásokat igényel

"A mukormiózis a homlokunk, az orrunk, az arccsontunk mögött, valamint a szemünk és a fogaink között elhelyezkedő légzsebek bőrfertőzéseként jelentkezik. Ezután átterjed a szemre, a tüdőre, és akár az agyra is. Az orr fölött feketedést vagy elszíneződést, homályos vagy kettős látást, mellkasi fájdalmat, légzési nehézségeket és vér köhögését eredményezi" - summázták az indiai hatóságok.

Az állapot kezelése nagyon nehéz és

az összes fertőzött szövet eltávolításával lehetséges.

Ez akár a szem vagy az állkapocs elvesztésével is járhat. Ezen túl 4-6 hetes infúziós gyógyszerterápia adása szükséges, teljes orvoscsoportok dolgoznak a fertőzöttek felépülésért.

Csak oltatlanok kapták el

Tíz amerikai beteg esetében sikerült kimutatni a betegséget: közülük nyolcan diabéteszesek, ami rizikófaktora a megbetegedésnek. Mind fehér bőrűek, közülük hét férfi, átlagos életkoruk pedig 57 év. A vírust az elmúlt két hónapban kapták el. Az esetek nagy része súlyos volt:

  • négy esetében az orrot és a szájat is érintette,
  • három embernél az agyig is eljutott.
  • Két ember tüdejét támadta meg a gomba,
  • egyiküknek pedig az emésztő szervrendszere fertőződött meg azzal.

Egyik mukorimózisos beteg sem volt beoltva koronavírus ellen és nyolcan oxigéntámogatásra is szorultak kezelésük idején.

A mukormiózis támadását nagy részük már nem élte túl - hatan vagy a kórházban, vagy hazabocsátásukat követően haltak meg.

Az összes eset Arkansasban következett be, ahol egy kitöréshez tudták kötni azok előfordulását.

Egyszerű ellene védekezni

A koronavírusos időszakon kívül ez a megbetegedés nagyon-nagyon ritka, ám ahogyan azt az amerikai szakemberek is megjegyezték, Covid kezelésekor sokan immunrendszert elnyomó szereket kapnak és tüdejüket már az alapfertőzés nagyon megviseli, ami nagyon sérülékennyé teszi őket a mukormiózissal szemben is.

Az állapot kialakulásának elkerülésére létezik egy egyszerű módszer: be kell oltatnunk magunkat koronavírus ellen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×