eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Lélegeztető gépen lévő beteg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház intenzív osztályán 2020. április 8-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Egyre többeket érint a koronavírus utáni gombás fertőzés

A legyengült immunrendszer és tüdő teheti nagyon sérülékennyé a fertőzésen átesettek betegeket.

Az indiai feketegomba-fertőzésekre a múlt hónapban derült fény, most azonban a kutatók arra figyelmeztetnek, másfajta gombás fertőzések is veszélyeztethetik a koronavírus-fertőzésből felépülők életét akár Európában is – írja a The Guardian.

A gombák mindenhol ott vannak, legyen sző vízről, levegőről, talajról vagy akár az emberi bőrről. Az egészséges immunrendszer képes őket legyőzni, de ha betegség, életkor vagy más állapotok legyengítik a szervezetet, az sokkal sérülékenyebbé válik. A koronavírus-járvány kezdeti szakaszában kiderült már. hogy az immunszuppresszív hatású szteroidok segítenek a betegség leküzdésében, amelyek mellé széles spektrumú antibiotikumokat adnak az intenzív osztályokon kezelt betegeknek annak érdekében, hogy a másodlagos fertőzéseket megelőzzék.

A koronavírus legyengítette tüdő, a szteroidok elnyomta immunrendszer és az antibiotikumok miatt jó és rossz baktériumoktól egyaránt megfosztott szervezet nagyon esendővé válik.

Indiában a feketegomba-fertőzés okozta mukormiózis már a pandémia előtt is hetvenszer gyakrabban fordult elő, mint a világon általában: ez a koronavírus ideje alatt csak romlott az új betegség, a nagyon sok kezeletlen diabéteszes érintett és a szabad szteroidhasználat miatt. Potenciálisan halálos gombás fertőzést azonban nemcsak Indiában, de Nagy-Britanniában, az USA-ban, Franciaországban és Pakisztánban is tapasztaltak már súlyos koronavírusos betegeknél.

Veszélyes állapot

19 különböző országokból származó, kórházban kezelt koronavírusos beteg orvosi adatait felvonultató tanulmány metaanalízise szerint a koronavírussal összefüggő tüdőaszpergillózis, egy gombás megbetegedés általános előfordulása 13,5 százalék volt 1421 beteg esetében, 2,5 és 35 százalék közötti tartományban. A széles körben alkalmazott gombaellenes szerek ellenére a fertőzöttek közel fele meghalt.

"Lényegében minél nagyobb a vírus okozta károsodás a tüdőben, annál valószínűbb, hogy gombás fertőzés alakul ki" – mondta Darius Armstrong-James, az Imperial College London légúti gombás megbetegedésekkel foglalkozó klinikai főelőadója. "A gombás fertőzésekkel pedig az a probléma, hogy

sokkal halálosabbak, mint a bakteriális fertőzések.

Nehezen kezelhetők, nehezen diagnosztizálhatók, és sokkal nagyobb a halálozási arányuk." Becslése szerint a tüdőaszpergillózis a Nagy-Britanniában kórházban kezelt kritikus állapotú koronavírusos betegek 10-15 százalékát érintheti.

Nehéz a diagnosztika

Az aszpergillózis diagnosztizálása nehéz, mivel ahhoz a tüdőből történő folyadékmintavétel szükséges, ami Európában és Észak-Amerikában rutinszerű, máshol azonban nem, mondta David Denning, a Manchesteri Egyetem professzora.

"Néhányan nem akarják levenni a folyadékot, mert fennáll a veszélye annak, hogy a koronavírus bekerül a levegőbe az intenzív osztályon, és megfertőzi az eljárást végző embereket. Vonakodnak attól, hogy diagnózist állítsanak fel.

A mukormiózis nagyon látványos, a betegek szörnyen néznek ki, fekete területek vannak az arcukon, elveszítik a szemüket.

Esetükben nagy műtétre van szükség" – tette hozzá.

Nem tudunk minden esetről

Az aszpergillózisos esetek mindezek miatt valószínűleg a jelentettnél jóval nagyobb arányban fordulnak elő: a kórházban kezelt koronavírus-betegeknél jelentkező fertőzések tendenciája elég súlyos ahhoz, hogy indokolja a gombaellenes kezelések megelőző alkalmazását, ahogyan az orvosok az antibiotikumokkal teszik. Az ilyen megközelítés megvalósíthatóságát vizsgáló kutatás jelenleg is folyik.

A mukormiózissal fertőzöttek nagyjából fele meghal – és az aszpergillózis ugyanilyen halálos lehet, különösen a koronavírussal intenzív osztályon kezelt betegeknél. Tom Chiller, a CDC gombás betegségekkel foglalkozó szakértője szerint fontos hangsúlyozni, hogy ezekre a gombás megbetegedésekre oda kell figyelni a koronavírusos betegek esetében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×