eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozók történelmi zászlókkal vonulnak Minszkben 2020. szeptember 20-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás tüntetéshullámot váltott ki Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök csalással győzött.
Nyitókép: MTI/AP/TUT.by

Brüsszel komoly összeggel segíti a fehérorosz társadalmat

Várhelyi Olivér magyar uniós biztos is megszólalt a támogatás ügyében.

Az Európai Unió további 30 millió eurót (mintegy 11 milliárd forintot) mozgósít a hazájukat elhagyni kényszerült fehérorosz fiatalok és vállalkozások, a független média és a kulturális élet szereplőinek támogatására - közölte az Európai Bizottság.

Közölték: a támogatás célja "a politikai válság által érintett fehérorosz társadalom ellenálló képességének megerősítése és lehetőségeinek kiszélesítése a demokratikus változások előmozdítása érdekében folytatott küzdelmük sikeréhez".

A brüsszeli közlemény Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki azt mondta: a támogatás az EU kiállását tükrözi a fehérorosz nép mellett a szabadságért és a demokráciáért folytatott harcában. Emlékeztetett, hogy az Európai Unió 3 milliárd eurós gazdasági csomagot hozott létre Fehéroroszország demokratikus átmenetének támogatására, és ezt az EU akkor fogja aktiválni, ha Fehéroroszország megkezdi a demokratikus átmenetet.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos azt hangsúlyozta, hogy a támogatás újabb egyértelmű jele annak, hogy az Európai Unió szilárdan kiáll a fehérorosz nép mellett a szabadságért folytatott harcában. A fehérorosz nép továbbra is számíthat az Európai Unió támogatására és szolidaritására a demokratikus jövő építéséért folytatott küzdelmében - húzta alá.

A bizottsági közlemény részletezte: az uniós támogatás a független fehérorosz média esetében technikai segítségnyújtást és képzés finanszírozását jelenti egy adományozói koordinációs struktúra létrehozása révén. Az ifjúság, az oktatók és a tudományos szakemberek körében lehetőséget biztosít a nemzetközi mobilitásra. A külföldre kényszerült vállalkozások egyebek között tanácsadási szolgáltatásokhoz juthatnak, a kultúra területén tevékenykedők pedig különböző művészeti kezdeményezések finanszírozását kérhetik, illetve forrás jut a fehérorosz művészek készségfejlesztésének támogatására is úgy Fehéroroszországban, mint külföldön.

Az Európai Unió 2020 augusztusa óta közel 65 millió euró támogatást nyújtott a fehérorosz társadalom számára - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×