eur:
388.93
usd:
361
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
A puccs ellen tiltakozó emberek Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsost (kormányfőt) ábrázoló portrékkal tüntetnek Najppjidóban 2021. február 15-én. Mianmarban a puccsista katonai vezetők két nappal meghosszabbították hétfőn Aung Szan Szú Kji őrizetben tartását. A hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és szükségállapotot hirdetett ki Mianmarban.
Nyitókép: MTI/EPA/Maung Lonlan

Tizenegy embert, köztük hat kamaszt égettek el élve mianmari katonák

A legfiatalabb meggyilkolt falusi 14 éves volt.

Mianmari katonák élve elégettek tizenegy falusit, köztük hat kamaszt az ország északnyugati részén – számoltak be szemtanúk és helyi hírforrások.

A közösségi médiában megjelent felvételeken és fényképeken elszenesedett holttestek voltak láthatók hátrakötött kézzel.

Médiaértesülések szerint száz katona rohanta le a mianmari Szagaing térségben található Don Taw faluját kedd reggel.

"A testvérem egyetemi hallgató volt, csupán 22 éves – mondta el az egyik áldozat rokona. Amikor a katonák bevonultak, futni kezdtünk, de őt elfogták és megölték."

A 2021 áprilisában a junta ellenzőiből alakult ellenzéki "nemzeti egységkormány" egyik szóvivője nyilvánosságra hozta a meggyilkoltak névsorát.

A legfiatalabb áldozat 14 éves volt.

Közleményében azt írta: a hadsereg tevékenysége kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát.

"Ezek tisztán és egyszerűen terrorcselekmények" – szögezte le.

Mianmarban a hadsereg február elején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, az államfőt és de facto miniszterelnökként dolgozó Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több politikusát őrizetbe vették. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást az NLD nyerte. A puccs óta az országban káosz és erőszak pusztít. A katonaság könyörtelen támadásokat indított a tiltakozók ellen.

A Politikai Foglyokat Támogató Szövetség (AAPP) szerint a puccs óta legalább 1300 ember vesztette életét és több mint tízezret letartóztattak.

Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×