INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

németország

koronavírus

járvány

oltás

szigorítás

BERLIN, GERMANY - DECEMBER 02: Berlins Mayor Michael Mueller (L), German Chancellor Angela Merkel (R) and Acting German Minister of Finance and Social Democratic Party (SPD) top candidate for the federal elections Olaf Scholz (C) arrive for a press conference after a video conference with German State Premiers about the current coronavirus situation, at the Chancellery on 2nd December, 2021 in Berlin, Germany. (Photo Filip Singer - Pool/Getty Images)

Leállás jön az oltatlanoknak Németországban, februári kötelező oltásra készülnek

Infostart / MTI

A várakozásoknak megfelelően szigorú szabályozást jelentett be Angela Merkel távozó kancellár.

Számos nyilvános helyről kitiltják az oltatlanokat Németországban, köztük a nem létfontosságú üzletekből, valamint kulturális és szabadidős rendezvényekről is - kivéve, ha nemrég gyógyultak fel a covidból - közölte Angela Merkel kancellár az Olaf Scholz hamarosan kinevezendő kancellárral közösen tartott tájékoztatón, miután egyeztetést folytatott az aktuális járványügyi folyamatokról 16 regionális miniszterelnökkel.

Az intézkedést a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozásán hozott döntés szerint valamennyi tartományban bevezetik (eddig csak néhány erősen fertőzött tartományban voltak érvényben szigorítások).

A BBC tudósítása szerint Merkel azt mondta, "megértettük, hogy a helyzet nagyon súlyos, és a már meghozott intézkedéseken kívül továbbiakat kívánunk hozni". A szociáldemokrata Olaf Scholz közölte, hogy bár nagyon sok állampolgárt oltottak be, nem eleget ahhoz, hogy megakadályozzák az újabb fertőzési hullámot.

A döntéshozók javaslata szerint 2022 februártól kötelezővé tennék a koronavírus elleni oltást.

Ennek jegyében felkérik a Német Etikai Tanácsot (Deutscher Ethikrat), hogy az év végéig dolgozzon ki egy állásfoglalást, amelynek alapján meg lehet vitatni és el lehet dönteni az ügyet a szövetségi parlamentben (Bundestag) - tudósított az MTI.

Mintegy 12 millió oltatlan van jelenleg a mintegy 83 milliós lakosságú országban.

A vírus terjedésének lassításához egy sor további korlátozást is bevezetnek, mert a Covid-19 miatt kórházba kerülők nagy száma miatt veszélybe került az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképessége. Ebben a helyzetben közös erőfeszítéssel, a "nemzeti szolidaritás" eszközével minél gyorsabban meg kell törni a járvány eddigi legerősebb, negyedik hullámát - emelte ki Angela Merkel.

Ismertette, hogy előmozdítják az általános oltási kötelezettség ügyét is. Felkérik a Német Etikai Tanácsot (Deutscher Ethikrat), hogy az év végéig dolgozzon ki állásfoglalást, amelynek alapján meg lehet vitatni és el lehet dönteni az ügyet a szövetségi parlamentben (Bundestag). A kötelezettséget februártól vezethetik be.

Az oltatlanok elszigetelését szolgálja az a szabály is, hogy

egy-egy háztartás tagjai legfeljebb egy további háztartás maximum két tagjával tölthetik együtt az időt, ha van a csoportban oltatlan.

Mindenkire vonatkozó korlátozás egyebek mellett, hogy szilveszterkor és újévkor tilos a gyülekezés és a tűzijátékok használata. Korlátozzák a tömegrendezvényeket is, zárt térben a helyiség befogadóképességének legfeljebb 50 százalékát lehet kihasználni és maximum ötezer embert lehet beengedni. A szabad ég alatt tartott rendezvényeken legfeljebb 15 ezer ember vehet részt. Az oltatlanokat a tömegrendezvényekről is kitiltják.

Az ügyvezető - valamint a várhatóan december 8-án hivatalba lépő új - kormány és a 16 tartomány vezetőinek tanácskozásán összeállított katalógus a minimálisan kötelező szabályokat tartalmazza. Szigorúbb előírásokat minden tartomány bevezethet.

A negyedik hullám megtörését szolgáló erőfeszítések másik fő iránya az oltási kampány felgyorsítása. A tervek szerint az eddigi 124,4 millió adag után karácsonyig további 30 millió adag oltást adnak be. A törvényi szabályozás átalakításával lehetővé teszik, hogy gyógyszerészek és fogorvosok is beadhassák a Covid-19-től védő oltást - ismertették Angela Merkel, Olaf Scholz jövendő kancellár és a miniszterelnöki konferencia (MPK) - a járványügyi védekezés gyakorlati ügyeiért felelős tartományi kormányfők egyeztető testülete - vezetőinek közös tájékoztatóján.

Az első háromnál nagyságrendekkel erősebb negyedik hullám az utóbbi napokban enyhült. Az adatok arra utalnak, hogy megkezdődhetett a tetőzés. Ezt jelzi, hogy a legfontosabb mutatók között számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság - az egy hét alatt regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma - a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint harmadik napja csökken, 439,2-en áll. A csúcs 452,4 volt, hétfőn regisztrálták. A negyedik hullám erejét jelzi, hogy a mutató értéke az első három hullám idején egyszer sem haladta meg a 200-at.

A hétnapi fertőzésgyakoriság mellett a napi új regisztrált fertőződések száma is csökkent. Az utóbbi 24 órában 73 209 ember szervezetében mutatták ki a vírust, ez csaknem 4 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi 75 961-nél. Az új esetekkel együtt 5 977 208 fertőződést regisztráltak a járvány tavaly tavaszi kezdete óta. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 388 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 102 178-ra emelkedett Németországban.

A járvány miatt a kórházakra nehezedő teher továbbra is gyorsan növekszik. Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) legutóbbi, szerdai adatai szerint 4690 embert ápolnak a Covid-19 miatt a németországi intenzív osztályokon. Ez ugyan bő ezerrel elmarad a járvány második hullámának legnehezebb szakaszában, tavaly karácsonykor mért 5762-es csúcstól, de 690-nel több az egy héttel korábbi 4070-nél. A kimutatás szerint országszerte 22 219 intenzív ágyat üzemeltetnek, és ezek csupán nagyjából 10 százaléka, 2301 ágy szabad.

Nyitókép: Filip Singer - Pool/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018