eur:
393.78
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A brit Dover, valamint a szemközti francia Calais a Google Térképen

Határvédelmi repülőt vetnek be a La Manche-csatornánál

A Frontex repülőgépe éjjel-nappal fogja támogatni a francia, a holland és a belga rendőrök munkáját

Az Európai Unió határrendészeti ügynöksége, a Frontex december 1-től egy repülőgéppel segíti az illegális bevándorlókat Nagy-Britannia felé irányító embercsempészek elleni küzdelmet a La Manche-csatorna európai partjainál - jelentette be vasárnap este Gérald Darmanin francia belügyminiszter az észak-franciaországi Calais-ban, ahol német, holland és belga kollégáival valamint az Európai Bizottság, az Europol és a Frontex képviselőivel egyeztetett az összehangoltabb európai fellépésről.

"Az európai repülőgép éjjel-nappal fogja támogatni a francia, a holland és a belga rendőrök munkáját" - mondta a francia tárcavezető, kiemelve, hogy Párizs továbbra is folytatni kívánja a közös munkát "brit barátaival" a Doveri-szorosban kialakult migrációs útvonal felszámolására, de "egyenlő erőfeszítéssel".

Kiemelte, hogy az európai partnerekkel történt egyeztetés nem "angolellenes, hanem Európa-párti volt".

A találkozóról kiadott nyilatkozat szerint Németország, Belgium, Hollandia és Franciaország megállapodott abban, hogy megerősíti az embercsempészek elleni fellépés összehangolását, és ugyanakkor "javítja az együttműködést Nagy-Britanniával".

A brit felet Párizs kizárta a találkozóról, miután Boris Johnson a Twitteren közzétetette azt a levelét, amelyben egyebek mellett azt javasolta, hogy a két ország mielőbb kössön megállapodást a La Manche csatornán átkelő migránsok visszafogadásáról.

"Folytatni kell a munkát brit barátainkkal és egy pár dolgot tisztáznunk kell velük: először is közösen segíteniük kell az embercsempészek elleni küzdelemben, mert nem kapunk meg minden információt, a válaszok, amelyeket küldenek, nem adnak mindig válaszokat a francia rendőrök kérdéseire" - tette hozzá a francia belügyminiszter.

Gérald Darmanin szerint az illegális bevándorlók irányában "az angol vonzerő ellen is küzdeni kell". Példaként említette azt a tény, hogy "az angol munkaerőpiacon személyi papírok nélkül is lehet munkát vállalni", valamint azt, hogy "nincs legális út az angliai menedékkérelem benyújtására" a La Manche-csatorna európai oldalán.

"Miért akar annyi ember Nagy-Britanniába jutni és miért képzelik eldorádónak Nagy-Britanniát" - tette fel a kérdést Sammy Mahdi, belga bevándorlásügyi államtitkár. Stephan Mayer, a német belügyminisztérium államtitkára a migrációval foglalkozó megállapodást sürgetett az Európai Unió és Nagy-Britannia között.

A tanácskozást négy nappal azután tartották, hogy legalább 27 ember, köztük hét nő és három gyermek fulladt a tengerbe, miközben gumicsónakokkal próbáltak átjunti a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába.

Az illegálisan érkező bevándorlók gumicsónakokon próbálnak átkelni a La Manche-csatornán 2018 óta, amikor a calas-i kikötő és az alagútba vezető infrastruktúra védelmét megerősítette Franciaország. Korábban elsősorban gépkocsikban és teherautókban elbújva jutottak át a migránsok a brit oldalra.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×