eur:
393.92
usd:
368.12
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Tíz országból került ki az itthon tartózkodási engedélyt kapók többsége

Nem uniós országok állampolgárainak Magyarország tavaly 54 835 engedélyt adott ki.

A hozzánk érkezők 58 százaléka munkavégzési céllal érkezik - derült ki az Eurostat statisztikájából, amelyből a 24.hu idézett. Az EU-n kívülieknek kiadott tartózkodási engedélyek adatai szerint további 16 százaléknyi ember oktatási célból érkezik hozzánk. A szírek kétharmada (277 fő) tanulni jött hozzánk, az irakiak harmada (81 fő) pedig családi okok miatt.

A Magyarország által kiadott 54 835 engedély háromnegyedét tíz ország lakosai kapták.

  • 20 744 ukrán kapott tartózkodási engedélyt (37,8 százalék),
  • hatezret kínaiak (Hongkongot is beleértve, 10,9 százalék),
  • bő háromezret vietnamiak (5,5 százalék) és
  • bő két-kétezret szerbek, illetve dél-koreaiak (3,8-3,8 százalék).
  • Ezer feletti engedélyt adtunk még törököknek, indiaiaknak, az Egyesült Államokból érkezőknek, illetve oroszoknak.

Magyarország a szomszédos EU-s országokhoz képest kiemelkedően sok ukrán, kínai, dél-koreai és indiai állampolgárnak ad tartózkodási engedélyt.

  • Ukrajnából feltehetőleg sok kárpátaljai magyar kaphatott zöld utat, mindenesetre a tartózkodási engedélyesek jó része dolgozni érkezett.
  • Munka miatt érkeztek főként a szerbek is.
  • A kínaiak kétharmada, az oroszok fele pedig egyéb okokat jelölt meg.
  • A dél-koreai állampolgárok munkavégzés (vélhetően az akkumulátor- és gumigyárak miatt) vagy más ok miatt kaptak ideiglenes engedélyt.
  • A szírek kétharmada tanulni jött hozzánk,
  • az irakiak harmada pedig családi okok miatt.

A közel 55 ezer Magyarországon engedélyt kapóból 44 ezer egy évnél hosszabb időre, míg minden hetedik fél évnél hosszabb, de egy évnél rövidebb időre.

2020-ban 2,2 millió engedélyt adtak ki az Európai Unióban nem uniós tagállamok részére (ez 706 ezerrel kevesebb, mint a 2019-es adat), ezzel pedig egy 2012 óta tartó növekedési trend szakadt meg. Az Eurostat szerint a visszaesés oka leginkább a koronavírus okozta világjárvány, illetve az ahhoz kapcsolódó utazási és adminisztratív korlátozások bevezetése. Az engedélyek negyedét (598 000-et) Lengyelország adta ki, Németország 313, Spanyolország 312 ezret, azaz az összes 14-14 százalékát.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×