eur:
392.7
usd:
366.09
bux:
66868.48
2024. április 25. csütörtök Márk
A hollandiában élő ujgur közösség tagjai és szimpatizánsaik kelet-turkesztáni zászlókat lengetve tiltakoznak a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő ujgur nemzetiség emberi jogainak feltételezett megsértése ellen Amszterdamban 2019. december 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA-ANP/Remko De Waal

Több mint negyven ország közösen ítélte el az ujgurok elleni kínai tömeges jogsértéseket

Átnevelőtáborok, bebörtönzések, kényszersterilizáció miatt tiltakoznak.

Negyvenhárom ország ítélte el csütörtökön közös nyilatkozatban a zömében muszlim ujgur kisebbség elleni tömeges jogsértéseket Kína északnyugati Hszincsiang régiójában.

A Nicolas De Riviére francia ENSZ-nagykövet által felolvasott dokumentum a többi között "általános és szisztematikus emberi jogsértésekről, kínzásokról, kényszersterilizációkról, szexuális erőszakról" tett említést. A nyilatkozat elfogadói egyben felszólították a pekingi vezetést, hogy tegye lehetővé ENSZ-megfigyelők akadálytalan hozzáférését az érintett kínai régióhoz.

Az állásfoglalást 43 ország - köztük Németország, az Egyesült Államok, Kanada és Japán - támogatta az ENSZ-közgyűlés egyik emberi jogi bizottságában (Magyarország nem).

  • Becslések szerint nagyjából egymillió ujgur és más muzulmán kisebbséghez tartozó embert zártak átnevelőtáborba Kína nyugati Hszincsiang tartományában.
  • A vádak szerint a hatóságok sokakat kényszersterilizációnak vetnek alá, kényszermunkára fognak, illetve mondvacsinált okokkal bebörtönöznek.
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×