eur:
393.82
usd:
365.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A keresztúthoz készítik elő a koronavírus-járvány miatt lezárt vatikáni Szent Péter teret nagypénteken, 2020. április 10-én. A járvány miatt a hagyományos nagypénteki kálváriajárást, a Via Crucist (keresztút) a Colosseum helyett a Szent Péter téren tartják.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

A Vatikán javára döntött a zaklatások ügyében az Emberi Jogok Európai Bírósága

A testület kimondta: a belga bírák jogszerűen utasították el a beadványt, döntésükkel nem tértek el a Vatikán állam mentelmi jogaival kapcsolatos nemzetközi jog általánosan elismert elveitől.

A belga bíróságok azon döntése, amely szerint illetékesség hiányában elutasították huszonnégy magánszemély papi zaklatások ügyében beadott keresetét, a Vatikán joghatósági mentessége alapján nem sértette meg az Emberi Jogok Európai Egyezményének ide vonatkozó fejezetét – közölte az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság szerint a belga bírák jogszerűen utasították el a beadványt, döntésükkel nem tértek el a Vatikán állam mentelmi jogaival kapcsolatos nemzetközi jog általánosan elismert elveitől.

Kimondták Strasbourgban azt is, hogy az áldozatokat nem fosztották meg a bírósághoz való hozzáférés jogától.

A 24 magánszemély, belga, francia és holland állampolgárok annak megállapítása érdekében fordultak az Emberi Jogok Európai Bíróságához, hogy a belga bíróságok jogszerűen utasították-e el a Vatikántól és belga egyházi intézményektől korábban elszenvedett zaklatások, illetve azok büntetlenül maradása miatt kártérítést követelő keresetüket. Strasbourgban a belga bíráknak adtak igazat, hangsúlyozva, hogy a belga egyház tagjainak tulajdonított hibákért a Vatikánt – egyebek közt az államokat megillető joghatósági mentesség alapján – nem terhelheti felelősség. Megjegyezte az EJEB azt is, hogy eljárási hiányosságok miatt az alapkeresetnek nem adtak helyt a belga egyházi intézményekre vonatkozó panaszok esetében sem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×