INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

gyévai zoltán

helyreállítási alap

brüsszel

gyermekvédelmi törvény

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szájmaszkot viselve felszólal az Európai Parlament egynapos plenáris ülésén Brüsszelben 2020. május 27-én. Von der Leyen közölte: az Európai Uniónak 750 milliárd euróra (mintegy 262,5 ezer milliárd forint) van szüksége a koronavírus-járvány okozta példátlan gazdasági és a társadalmi károk utáni helyreállításhoz.

Szakértő: szeptember végéig elég lesz az idő a megállapodásra az uniós támogatásokról

Megkeményedtek az álláspontok, de a nyári szünet után helyreáll a rend – mondta Gyévai Zoltán, az EU Monitor főszerkesztője az InfoRádióban.

Csak Magyarország esetében kérte az Európai Bizottság, hogy szeptember végéig tovább folytassák a tárgyalásokat a nemzeti helyreállítási tervről, az EU Monitor főszerkesztője, Gyévai Zoltán az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azonban féligazságnak nevezte azt, hogy az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt van a késlekedés.

"Tudjuk, most már nem titok, hogy az Európai Bizottság által kért garanciákról a pénzek szabályos elköltésére vonatkozó szabályokról – ellenőrzés, közbeszerzési szabályok, programok átláthatósága – nem tudtak megállapodni a magyar kormánnyal. Miután ez a helyzet, egyelőre nem zárul le a dosszié, nem fogadják el a magyar tervet a helyreállítási alap pénzeinek felhasználására" – fogalmazott Gyévai Zoltán.

A hírek szerint már Budapestre utazott volna Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szentesíteni a megállapodást, és a Magyarországon illetékes miniszter, Varga Judit is beszélt arról, hogy volt már egy informális megállapodás a látogatásról, miközben arról is szól a kormányzati kommunikáció, hogy a gyermekvédelmi törvény miatt "gáncsolták el" a magyar helyreállítási tervet. A bonyodalom kibogozására használta Gyévai Zoltán a "féligazság" kifejezést, egyetértve a felvetéssel, hogy azért van valami abban, hogy

a gyermekvédelmi törvénynek is köze van a késlekedéshez.

"Tény és való, hogy zajlottak az egyeztetések, amikor az EB küldött egy listát Budapestre azzal, hogy egyes garanciális elemeket kérnek jóváhagyni, és várták a választ. Közben bejött ez a történet, amely megkeményítette a brüsszeli álláspontot, a szakértői szintű egyeztetések megálltak, befagytak, ez igaz, egyértelmű, hogy így történt" – nyomatékosította a szakértő.

Gyévai Zoltán mindemellett "nem ördögtől valónak" nevezte, hogy a megállapodás néhány hónappal kitolódik.

"Azért van most hosszabbítás szeptember 30-ig, mert jön a nyári szünet, de ez már bőnek, elégségesnek tűnik arra, hogy a megállapodás megszülessen" – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Kapcsolódó hang

Helyreállítási terv, gyermekvédelmi törvény - Gyévai Zoltán
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018