eur:
394.95
usd:
363.47
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szájmaszkot viselve felszólal az Európai Parlament egynapos plenáris ülésén Brüsszelben 2020. május 27-én. Von der Leyen közölte: az Európai Uniónak 750 milliárd euróra (mintegy 262,5 ezer milliárd forint) van szüksége a koronavírus-járvány okozta példátlan gazdasági és a társadalmi károk utáni helyreállításhoz.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Szakértő: szeptember végéig elég lesz az idő a megállapodásra az uniós támogatásokról

Megkeményedtek az álláspontok, de a nyári szünet után helyreáll a rend – mondta Gyévai Zoltán, az EU Monitor főszerkesztője az InfoRádióban.

Csak Magyarország esetében kérte az Európai Bizottság, hogy szeptember végéig tovább folytassák a tárgyalásokat a nemzeti helyreállítási tervről, az EU Monitor főszerkesztője, Gyévai Zoltán az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azonban féligazságnak nevezte azt, hogy az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt van a késlekedés.

"Tudjuk, most már nem titok, hogy az Európai Bizottság által kért garanciákról a pénzek szabályos elköltésére vonatkozó szabályokról – ellenőrzés, közbeszerzési szabályok, programok átláthatósága – nem tudtak megállapodni a magyar kormánnyal. Miután ez a helyzet, egyelőre nem zárul le a dosszié, nem fogadják el a magyar tervet a helyreállítási alap pénzeinek felhasználására" – fogalmazott Gyévai Zoltán.

A hírek szerint már Budapestre utazott volna Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szentesíteni a megállapodást, és a Magyarországon illetékes miniszter, Varga Judit is beszélt arról, hogy volt már egy informális megállapodás a látogatásról, miközben arról is szól a kormányzati kommunikáció, hogy a gyermekvédelmi törvény miatt "gáncsolták el" a magyar helyreállítási tervet. A bonyodalom kibogozására használta Gyévai Zoltán a "féligazság" kifejezést, egyetértve a felvetéssel, hogy azért van valami abban, hogy

a gyermekvédelmi törvénynek is köze van a késlekedéshez.

"Tény és való, hogy zajlottak az egyeztetések, amikor az EB küldött egy listát Budapestre azzal, hogy egyes garanciális elemeket kérnek jóváhagyni, és várták a választ. Közben bejött ez a történet, amely megkeményítette a brüsszeli álláspontot, a szakértői szintű egyeztetések megálltak, befagytak, ez igaz, egyértelmű, hogy így történt" – nyomatékosította a szakértő.

Gyévai Zoltán mindemellett "nem ördögtől valónak" nevezte, hogy a megállapodás néhány hónappal kitolódik.

"Azért van most hosszabbítás szeptember 30-ig, mert jön a nyári szünet, de ez már bőnek, elégségesnek tűnik arra, hogy a megállapodás megszülessen" – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 07:53
×
×
×
×