eur:
393.49
usd:
368.34
bux:
65994.41
2024. április 24. szerda György
Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) lengyel elnöke a Szczerze (Őszintén) című könyvének bemutatóján a Gazeta Wyborcza lengyel napilap varsói szerkesztőségében 2019. december 14-én.
Nyitókép: MTI/PAP/Leszek Szymanski

Donald Tusk teljes állásban visszatér a lengyel belpolitikába

Atveszi az ellenzéki Polgári Platform (PO) irányítását Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt (EPP) eddigi elnöke - jelentették be szombaton Varsóban a párt országos tanácsának kongresszusán.

Egyelőre nem világos, hogy Tusk mikor veszi át a pártelnöki posztot. A bejelentést követően a pártvezetőség zárt ajtók mögött tanácskozott, amelyen Borys Budka, a PO eddigi elnöke lemondott tisztségéről, majd őt és Tuskot a párt alelnökeinek választották. Tusk ezen a poszton ellátja a pártelnöki feladatokat is - közölte Jan Grabiec, a párt szóvivője.

"Száz százalékban tértem vissza" - fogalmazott felszólalásában Tusk, miután Borys Budka beszédében felkérte őt, hogy vegye át a párt irányítását, és vállaljon szerepet a lengyel belpolitikában, "ne félállásban, hanem százszázalékosan" .

Tusk véleménye szerint a PO nélkül nem lehet legyőzni a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosságot (PiS), a pártnak vissza kell szereznie az önbizalmát, a jövőbeni választási győzelembe vetett hitét, és ő ebbe akarja fektetni energiáját. "Lengyelországra gondolok, ha elalszom, ha felkelek, Európa valahogyan tartja magát" - jelentette ki az EPP jelenlegi elnöke.

Ironikus hangvételű beszédében

azzal vádolta a PiS-t, hogy félrekezelte a koronavírus-járványt, és ennek során politikusai szerinte közpénzt sikkasztottak el.

Kijelentette, hogy a PiS az ország növekvő eladósításával megterheli a következő nemzedékeket, és rosszul kezeli a klímaváltozással összefüggő problémákat is.

Szerinte rontja Lengyelország biztonsági helyzetét, hogy a PiS kormányzása alatt az ország "elmagányosodott" a nemzetközi politikában, elrontotta az Oroszországgal, Németországgal és a más szomszédaival ápolt kapcsolatait, és az Egyesült Államokkal a legrosszabb viszonyt alakított ki a kommunizmus ideje óta.

"Ma a gonosz uralkodik Lengyelországban, csatába indulunk, hogy megütközzünk ezzel a gonosszal" - fogalmazott a volt miniszterelnök.

  • Tusk 2003 és 2014 között volt a PO elnöke, 2007 és 2014 között miniszterelnök is volt.
  • A kormányfői posztról azután távozott, hogy megválasztották az Európai Tanács (ET) elnökének.
  • Hivatali időszakának lejártával, 2019-ben az Európai Néppárt elnöke lett.

A Polgári Platform a vezető lengyel ellenzéki párt, volt kormányzó erő, 126 képviselője van a 460 fős alsóházban és 41 szenátora a 100 fős felsőházban. Felmérések szerint visszaesett a támogatottsága, június folyamán átlagosan 18 százalékos volt a népszerűségi mutatója. Jelenleg megelőzi a Szymon Holownia volt elnökjelölt vezette új ellenzéki párt, a Polska 2050, amely 21,5 százalékon áll. Elemzők szerint Tusk visszatérése legalább átmenetileg növelheti a PO népszerűségét.

Szombat délelőtt döntenek a kormányzó Jog és Igazságosság párt vezetéséről is. A tisztújító kongresszuson várhatóan megerősítik elnöki posztján az eddigi elnököt, Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettest.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×