INFORÁDIÓ
2022. május 24. kedd
Eliza, Eszter

donald tusk

mateusz morawiecki

lengyelország

polgári platform

epp

jaroslaw kaczynski

Brüsszel, 2018. március 23.Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtóértekezletet tart az Európai Unió tagállamai kétnapos állam- és kormányfői csúcstalálkozójának második napi ülése után Brüsszelben 2018. március 23-án. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Szakértő: nagy kérdés, hogy összefog-e a lengyel ellenzék

Donald Tusk a hétvégén átvette a lengyel ellenzéki Polgári Platform vezetését, és lemond az Európai Néppárt elnöki posztjáról. Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az Antall József Tudásközpont kutatásvezetője szerint így még van idő felkészülni a 2023-as választásokra.

Nem újszerű fejlemény, hogy Donald Tusk aktív szereplője a lengyel belpolitikai eseményeknek, hiszen az elmúlt hét évben, de főleg az Európai Néppárt elnökeként, gyakran szólaltatták meg őt kormánykritikus hangként vagy éppen támadták őt, mint egykori miniszterelnököt, aki a mostani kormányt támadja – mondta a bejelentésről Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő.

Az Antall József Tudásközpont kutatásvezetője szerint a visszatérés időzítését az adja meg, hogy így még van idő felkészülni a 2023-ban esedékes parlamenti választásokra, így

egy hosszabb időszak áll mind a Polgári Platform, mind Donald Tusk előtt ahhoz, hogy a párt eléggé mélybe zuhant népszerűségét visszaállítsa és növekedési irányba állítsa.

A cél az, hogy azoknak a politikai támadásoknak, amelyek most egymás után fogják érni Donald Tuskot, még időben megválaszoljanak, hogy a kampányidőszak ne az ő személyéről, ne az ő múltjáról, hanem inkább a politikai célkitűzésekről szóljon – fejtette ki.

A lengyelországi helyzetről a szakértő azt mondta: régi nagy riválisa, Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság elnöke fogadja hazatérve Tuskot. Már elmúlt 72 éves. és most éppen a kormány tagja, alapvetően az utódlását készíti elő. „Sőt, már évek óta pletykálnak erről a lengyel lapok, hogy most több jelölt közül minden bizonnyal Mateusz Morawiecki hivatalban lévő miniszterelnök lehet a kiszemeltje, akit a PiS hétvégi kongresszusán meg is választottak a párt alelnökének” – emelte ki.

Az ellenzék viszont most töredezett. 2015-ben a Polgári Platform egyértelműen az ellenzék legnagyobb erejének számított, de mára ez a kép megváltozott. Vannak régi szereplők, de megjelentek olyan új szereplők is, mint a Szymon Holownia volt elnökjelölt vezette új ellenzéki párt, a Polska 2050, amely jelen pillanatban megelőzi a népszerűségi mutatókban a Polgári Platformot – foglalta össze a helyzetet.

„A fontos kérdés az, hogy a lengyel ellenzék hogyan fog fellépni a Jog és Igazságosság koalíciós kormánya ellen

majd az elkövetkező választásokon: közösen próbál együttműködni, vagy inkább megpróbálják egymás kárára növelni a szavazóbázisukat” – hangsúlyozta Dobrowiecki Péter.

A szakértő meg is jegyezte: az első megszólalásai Holowniának némiképp utóbbit vetítik előre, ugyanis azt nyilatkozta, hogy Donald Tusk nem fehér lovon lovagol be a lengyel közéletbe, hanem gyalogosan érkezik, utalva arra, hogy az a politikus, aki most visszatér hét év európai szereplést követően, nem ugyanaz, aki politikai támogatottságának teljében mondott le 2014-ben a miniszterelnöki tisztségről, hogy az Európai Unió élén vállaljon munkát.

Nyitókép: JULIEN WARNAND

Kapcsolódó hang

Tusk hazamegy - Lengyelország-szakértő
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018