INFORÁDIÓ
2021. május 5. szerda
Adrián, Györgyi

bécs

ausztria

koronavírus

teszt

ingyenes

Gargalizálós PCR-teszt

Gyűlnek a tapasztalatok az otthon gargalizálós koronavírus-teszttel

Infostart

A bécsi „Mindenki gargalizál” akció elindítása óta vizsgált több mint 830 ezer mintából eddig 4500 volt pozitív. A lakóknak maximum 5 percet kell autózniuk, hogy laborba adhassák az otthon levett mintát.

Március vége óta minden bécsi részt vehet a „Mindenki gargalizál” elnevezésű akcióban, amelynek keretében eleinte csak az egészségügyi és szociális szférában dolgozó bécsi cégek munkatársai és családtagjaik tesztelhették magukat heti rendszerességgel koronavírus-fertőzésre. Kedvező fogadtatása miatt az ingyenes otthoni tesztelési lehetőséget először más ágazatok dolgozóira, majd minden bécsi lakosra kiterjesztették.

Mára 350 ezren regisztráltak a gargalizálós PCR-tesztet rendelkezésre bocsátó startupnál, a Lead Horizonnál, hogy otthon készíthessenek hivatalos koronavírus-tesztet. Ehhez a mintavételt – internetes azonosítás után – a számítógép vagy a mobiltelefon kamerája előtt kell elvégezni, majd a mintát el kell juttatni bármelyik BiPA üzletbe vagy a REWE-lánchoz tartozó üzletek egyikébe. Innen futár szállítja a nyálpróbákat az elemzést végző laborba. A teszteredményt elektronikusan kapják meg a résztvevők – számolt be az eljárásról Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Az akció kezdete óta összesen 833 536 mintát vizsgáltak, amelyből 4534 volt pozitív.

Áprilisban egy hét alatt átlagosan 188 ezer próbát adtak le, ami átlagosan 31 400 elvégzett tesztet jelent egy nap.

A napi csúcsot eddig 35 ezer kiértékelt nyálminta jelenti.

A „Mindenki gargalizál” elnevezésű akció széles körű bevezetésekor 1,3 millió tesztet osztottak szét, 3 millió pedig folyamatosan raktáron van, hogy pótolni tudják a készleteket. Az új tesztekhez a bécsiek ugyanott juthatnak hozzá, ahol leadhatják a mintákat – vagyis városszerte több mint 770 különböző üzletben. Ehhez 70 százalékuknak mindössze 5 percet kell gyalogolnia, de maximum 5 perc autózással minden bécsi elér egy résztvevő üzletet. Ezek egyébként a város elektronikus térképén is fel vannak tüntetve.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: PID/Jobst
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018