eur:
394.1
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az új koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltóanyag, a Szputnyik V Szlovákiába küldött első szállítmányát fogadja Igor Matovic szlovák miniszterelnök (j) és Marek Krajci egészségügyi miniszter a kassai repülőtéren 2021. március 1-jén. Szlovákia kétmillió adagot vásárol az orosz vakcinából, ennek első fele a következő két hónapban, a második fele májusban és júniusban jut el az országba.
Nyitókép: MTI/AP/TASR/Frantisek Ivan

Lemond a szlovák kormányfő, ha a koalíciós társai is lemondanak

Igor Matovic szlovák miniszterelnök bejelentette: hajlandó lemondani a kormányfői posztról és más posztot betölteni a kormányban, ha koalíciós partnerei teljesítik korábban tett ígéreteiket, és távoznak az általuk betöltött posztokról – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség.

Igor Matovic – aki erről pártja, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) elnökségének ülése után nyilatkozott – távozásának feltételéül elsődlegesen azt jelölte meg, hogy távozzanak posztjaikról azok, akik leghangosabban követelték az ő távozását. Matovic személy szerint Richard Sulík gazdasági miniszter, Mária Kolíková igazságügyminiszter, illetve Juraj Seliga, a pozsonyi parlament alelnöke, továbbá Jana Bittó Cigánikova, a parlament egészségügyi bizottsági elnöke távozását jelölte meg feltételül.

A szlovák kormánykoalíción belül hetek óta feszült a helyzet az egyes pártoknak a járványkezelésről alkotott részben különböző elképzelései, illetve Richard Sulík és Igor Matovic személyes konfliktusai miatt is. A helyzet azután mérgesedett el még inkább, amikor a kormányfő a liberálisok ellenében úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából.

Matovic elmondta: lemondásának feltétele az is, hogy a koalíció újra ossza el a miniszteri posztokat – mint fogalmazott – "szigorúan" a választások után felállt erőviszonyok alapján. Matovic ezzel egyértelműen a négypárti szlovák kormánykoalíció két kisebb, liberális pártjára, a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás (SaS) és az Emberekért pártra célzott, amelyek a kormányfő távozásának leghangosabb követelői.

A 2020 február végi szlovák parlamenti választáson az SaS és az Emberekért párt is kevesebb voksot szerzett, mint amennyire a választások előtti felmérések alapján számíthattak. Ennek ellenére súlyukhoz képest több tisztséget kaptak a kabinetben.

A SaS és az Emberekért párt a hét elején szólította fel távozásra a kormányfőt, azt állítva, hogy Igor Matovic "kaotikusan és megegyezéseket be nem tartva" kormányoz. Követelésükkel, illetve annak nem teljesítésével összefüggésben nem zárták ki a koalícióból való távozásuk lehetőségét sem.

A koalíción belüli viszonyokat vasárnap még zavarosabbá tette egy, a pozsonyi Pravda honlapján megjelent cikk, amely a koalíción belüli forrásokra hivatkozva azt írta: az SaS és az Emberekért között megegyezés van arról, hogy egy esetleges előrehozott választás esetén egy széles liberális választási platformot alakítanának ki, a korábban Zuzana Caputová államfő által vezetett – és tavaszi választáson a parlamenten kívül maradt – Progresszív Szlovákia (PS) nevű balliberális formációval. A cikkre reagálva annak tartalmát az SaS hazugságnak nevezte.

A jelenlegi szlovák kormánykoalíció a parlamentben akkor is megőrizné többségét, ha a három kisebb kormánypárt bármelyike kilépne a koalícióból, két párt kilépése esetén azonban már elveszítené azt. A koalíció legnagyobb pártja, a centrista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) többször is egyértelműen kiállt Igor Matovic mellett. A koalíció második legerősebb pártja, a jobbközép Család Vagyunk (Sme rodina) korábban néhány szociális intézkedéshez kötötte maradását a koalícióban, és úgy tűnik, ezekben sikerült megegyezniük.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×