eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az Európai Unió Bíróságának, a Curiának a luxembourgi tárgyalóterme 2020. december 1-jén, amikor elkezdik tárgyalni az Európai Bizottság által Lengyelország ellen indított kötelezettségszegési eljárás keretében az igazságszolgáltatásra vonatkozó, 2020. február 14-én hatályba lépett lengyel szabályozások ügyét.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Szakértő: a 2022-es választásokig aligha kötik jogállamisági kritériumokhoz az uniós pénzek kifizetését

Kende Tamás nemzetközi jogász, egyetemi adjunktus részletesen ismertette a folyamatot, ami az uniós csúcs után következhet.

Az ELTE Nemzetközi Jogi Tanszékének adjunktusa szerint a 2022-es magyar választás előtt még biztosan nem szankcionálnak az elfogadott jogállami mechanizmus miatt. Kende Tamás az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: az Európai Unió Bírósága azonban akár már jövő nyár végére dönthet a kérdésben, amennyiben januárban a magyar és a lengyel kormány hozzá fordul.

Kifejtette: a dolognak van egy jogi és egy politikai szintje. A jogszabályt az Európai Parlament és az Európai Tanács fogadta el, így hatályba lép. A politikai kompromisszum szerint

  • a jogállamisági rendeletet leválasztották a hétéves költségvetésről és a helyreállítási alapról,
  • másrészt ezen keresztül lehetővé vált, hogy elfogadhassák a jogszabályt.

A politikai kompromisszum abban nyilvánult meg, hogy azt ígérték Magyarország és Lengyelország számára, ha megtámadják a jogszabályt az Európai Bíróság előtt, akkor a jogszabály implementációja, kikényszerítése nem kezdődik meg addig, amíg a bíróság ki nem mondja, hogy a jogszabály semmis vagy nem semmis" - ecsetelte Kende Tamás.

A magyar kormány márpedig jelezte, hogy az Európai Bírósághoz fordul a jogszabály miatt, illetve az illetékes uniós biztos arra kérte a bíróságot, hogy gyorsított eljárásban döntsön. Hogy ezek után mennyi ideje van a magyar kormánynak lépni, arról Kende Tamás elmondta,

a bíróság elnöke előreveszi az ügyet, és ő dönt.

"Normál eljárásban 14-24 hónap alatt bírál el a bíróság, ilyen esetben viszont 4-6 hónap alatt döntés születhet a kérdésben" - tisztázta.

Az Európai Bizottság közben dolgozhat a végrehajtáson a háttérben, úgy is, hogy nincs még meg a bírósági döntés, a határozatot követően hetek, hónapok alatt elkészül minden.

Pénzügyi következmények akkor lehetnek, ha bizonyítottan jogsértés áll fent.

"Valószínű, hogy

két-három éven belül

lehetnek pénzügyi következményei annak, ha még lesznek ilyen strukturális, koncepcionális problémák" - utalt arra, hogy mikor köthető majd a jog szerint is jogállamisági kritériumokhoz az uniós pénzek kifizetése; de az majdnem biztosra mondható, hogy a magyar választásokig ilyen legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×