INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

amerikai elnökválasztás

texas

donald trump

bíróság

Donald Trump amerikai elnök videokonferencia keretében beszél az amerikai hadseregben szolgáló katonákkal a hálaadás napja alkalmából 2020. november 26-án.

Példa nélküli keresettel támadják az amerikai elnökválasztás eredményét

Infostart / MTI

Donald Trump elnök felperesként csatlakozik a texasi keresethez. Megfordítja-e az amerikai Legfelsőbb Bíróság a választás kimenetelét?

Texas állam keresetet nyújtott be az amerikai legfelsőbb bírósághoz, hogy érvénytelenítse Joe Biden demokrata párti jelölt győzelmét a november 3-i elnökválasztáson, mert szerinte több államban is tömeges csalást követtek el.

A keresethez csütörtökig 17 másik állam igazságügyi minisztere és a washingtoni kongresszus 106 republikánus párti tagja csatlakozott.

A beadvány szerint Michigan, Georgia, Pennsylvania és Wisconsin államokban – amelyekben Joe Biden győzött – történt tömeges csalás, ezért a legfelsőbb bíróságnak érvénytelenítenie kell a négy állam által delegált 62 elektor szavazatát, ami megfordíthatja az eredményt. A texasi igazságügyi miniszter mint felperes az AP amerikai hírügynökség értesülése szerint nem támasztja alá vádjait bizonyítékokkal.

A 17 republikánus vezetésű államból hat felperesként csatlakozott a keresethez, a többi támogatóként.

A 106 republikánus kongresszusi tag a keresethez csatolt indoklásában azt írta: "alkotmányellenes szabálytalanságok kétségessé teszik az amerikai választási rendszer tisztességességét" és a választás eredményét.

Donald Trump elnök is bejelentette, hogy felperesként csatlakozik a texasi keresethez. Azt írta a Twitteren: "A legfelsőbb bíróság most lehetőséget kap arra, hogy megmentse az országot az Egyesült Államok történetének legnagyobb választási csalásától".

Texas keresete előtt eddig egy pert vittek el a szövetségi legfelsőbb bíróságig: ebben a pennsylvaniai eredmények hitelesítésének leállítását kérték, és ez még függőben van.

Az AP által idézett jogi szakértők szerint a kereset példa nélküli az amerikai történelemben, és nincs esélye, mert azt követeli, hogy a legfelsőbb bíróság érvénytelenítse több tízmillió szavazó voksát.

A támogató tagállami igazságügyi miniszterek között van néhány, aki úgy véli, hogy nem egyértelműen bizonyított az elnök vádja, miszerint tömeges csalás történt. Wayne Stenehjem észak-dakotai igazságügyi miniszter például azt mondta: állama nem vádolja azzal a szóban forgó négy államot, hogy tömeges csalás színhelye volt, de a keresetnek annyi haszna lehet, hogy a legfelsőbb bíróság egyszer és mindenkorra pontot tesz az ügy végére. Tim Fox montanai igazságügyi miniszter pedig úgy nyilatkozott: a kereset némiképp megkésett, de felvet több fontos alkotmányügyi kérdést a hatalmi ágak szétválasztásáról és a levélszavazás tisztaságáról.

Nyitókép: MTI/AP/Patrick Semansky
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018