eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Búvárok kutatnak áldozatok után 2020. augusztus 7-én, három nappal a kikötői negyedben történt hatalmas erejű, kettős robbanás után. A detonációk következtében a legutóbbi információk szerint legkevesebb 135 ember életét vesztette, több mint ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították.
Nyitókép: Búvárok kutatnak áldozatok után 2020. augusztus 7-én, három nappal a kikötői negyedben történt hatalmas erejű, kettős robbanás után. (MTI/EPA/Vael Hamzeh)

Bejrúti robbanás: vádemelés a legmagasabb politikai körök szereplői ellen

Vádat emeltek Haszan Diáb libanoni ügyvezető kormányfő és három volt miniszter ellen a több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó augusztusi bejrúti robbanással összefüggésben.

Fádi Szaván bíró a kormányfő mellett vádat emelt Ali Haszan Halíl volt pénzügyminiszter ellen, illetve a közmunkaügyi tárcát korábban vezető Gázi Zaiter és Júszuf Fenianosz ellen. Mindnyájuk ellen halált okozó gondatlanság a vád.

Zaiter a Reuters hírügynökséggel közölte, hogy nyilatkozatot tesz, amint hivatalosan értesítik a vádakról. Zaiter 2014-ben vezette a közmunkaügyi tárcát, nem sokkal azután, hogy behajózott a kikötőbe a Rhosus, fedélzetén a hatalmas mennyiségű ammónium-nitráttal, amely az augusztusi bejrúti robbanást okozta.

A detonációt követően kiderült,

az illetékesek éveken át rendszeresen figyelmeztették a hatóságokat, hogy a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát kikötői tárolása veszélyt jelent, de senki nem tett semmit,

hogy a vegyszert elszállítsák a raktárból. A robbanást kormányellenes tüntetések sorozata követte.

Bejrút kikötőjének egyik raktárában augusztus 4-én több száz tonna ammónium-nitrát repült a levegőbe. Ez több mint kétszáz ember halálát okozta, és több ezren megsérültek. A robbanás egész negyedeket tett lakhatatlanná. Haszan Diáb és kormánya ezután benyújtotta lemondását, de ügyvivő kormányként még a helyén maradt, mert nem sikerült megválasztani az új kabinetet. A robbanással összefüggésben kéttucatnyi embert vettek őrizetbe, a hivatalos eljárást vezető Szaván pedig a múlt hónapban levelében arra kérte a parlamentet, hogy indítsanak vizsgálatot 10 korábbi miniszter ellen.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×