eur:
394.33
usd:
364.89
bux:
65446.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Donald Trump amerikai elnök támogatói tüntetnek, amint a politikus gépkocsioszlopa elhalad mellettük a washingtoni Fehér Ház közelében 2020. november 14-én. Trump nem ismeri el Joe Biden demokrata elnökjelölt győzelmét a november 3-i amerikai elnökválasztáson, és választási csalásra hivatkozva több helyen is bírósághoz fordult.
Nyitókép: MTI/EPA/SIPA pool/Chris Kleponis

A washingtoni bíróság rácsapott a médiaügynökség trumpista vezetőjének kezére

A washingtoni szövetségi bíró az Amerika Hangja (VOA) állami műsorszolgáltató felfüggesztett vezetőinek adott igazat a fenntartó ügynökséggel szembeni perükben.

A VOA öt munkatársa azzal vádolta meg az ügynökség vezetését, hogy Donald Trump elnök szócsövévé akarja változtatni az állami fenntartású nemzetközi tévét és rádiót – írja az AP hírügynökség.

A főváros, Washington szövetségi bíróságához benyújtott kereset szerint a U.S. Agency for Global Media (USAGM) vezetője, Michael Pack és tanácsadói megszegték az úgynevezett tűzfaltörvényt, amelynek célja a II. világháború alatt létrehozott VOA függetlenségének és politikai befolyástól való mentességének biztosítása – ez tiltja, hogy a fenntartó személyügyi döntéseket hozzon, és beleszóljon a szakmai munkába, szerkesztésbe.

Pack a keresetre válaszul azt állította, hogy a tűzfaltörvény tévesen tiltja meg neki a műsorszerkesztésbe való beleszólást, "megnehezíti ügynöksége számára az irányítást".

Az amerikai Nemzeti Közszolgálati Rádió a kereset beadásakor megszólaltatott egy jogászt, aki elmondta, hogy a felperesek több olyan fontos alapelvért küzdenek, amelyet az alkotmány első kiegészítése tartalmaz.

Beryl Howell bíró is az alkotmány első kiegészítésére hivatkozott ítéletében, és

megtiltotta az ügynökségvezetőnek, hogy személyügyi döntéseket hozzon a VOA-nál, közvetlenül kommunikáljon újságíróival, valamint hogy vizsgálatokat folytasson a médiatartalommal vagy egyes újságírókkal kapcsolatban.

Pack ugyanis júliusban vizsgálatot indított egy Joe Bidenről szóló videosorozat ügyében, mert elfogultnak tartotta azt a demokrata párti elnökjelölttel szemben. Fegyelmi eljárással fenyegette meg a szerkesztőket.

Pack júniusban vette át az USAGM vezetését. A konzervatív szemléletű rendező Trump támogatója és az elnök egykori tanácsadójának, Steve Bannonnak a szövetségese. Pack nem csinált titkot abból, hogy kinevezésével jelentős változásokra kerül sor az ügynökségnél, azonban döntéseit demokrata és republikánus törvényhozók is bírálták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×