eur:
393.98
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem áll meg a szlovák henger - fogságban maradnak a rendőrségi exvezetők

"Korrupciós légkört teremthettek" a rendőrségnél a hivatalosan nem nevesített Tibor Gaspar volt országos főrendőr és társai.

Egy szlovák különleges bíróság vasárnap vizsgálati őrizetbe helyezte Tibor Gaspar volt országos rendőrfőkapitányt és az elit rendőrségi egységek korábbi három igazgatóját.

A törvényszék tanúk befolyásolásának veszélyével indokolta döntését.

A TASR szlovák hírügynökség szerint a bírósági döntés egyelőre nem jogerős, a gyanúsítottak fellebbezést nyújtottak be, amiről a szlovák legfelsőbb bíróságnak kell határozatot hoznia.

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és barátnője, Martina Kusnírova 2018 február végi meggyilkolása óta a szlovák rendőrség saját soraiban és az ügyészség berkeiben korrupciós hálózatok után nyomoz.

Gaspart és a másik három gyanúsítottat csütörtök reggel vették őrizetbe. Jana Tökölyová, a Különleges Ügyészi Hivatal szóvivője akkor azt mondta, hogy a hatóságok több bűncselekmény - bűnszervezet létrehozása, megszervezése és működésének elősegítése, korrupciós ügyek, valamint hivatali jogkörrel való visszaélés - elkövetésével gyanúsítják az őrizetbe vetteket, akiknek nevét

hivatalosan nem hozták nyilvánosságra.

Szlovák sajtójelentések szerint azt vetik az érintettek szemére, hogy korrupciós légkört teremtettek a rendőrségnél. A többi között befolyásos vállalkozókat előre figyelmeztettek az ellenük folyó korrupciós vizsgálatokról. A sajtó tudni véli, hogy a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner javára rendőrök a feletteseik tudtával olyan újságírókat - köztük Ján Kuciakot - figyeltetettek meg, akik a nagyvállalkozó illegális ügyletei után kutattak.

A bazini székhelyű különleges bíróság első fokon szeptember elején elégséges bizonyíték hiányában felmentette Kocnert. Az ítélet nem jogerős, a különleges ügyészség ügyésze megfellebbezte.

A Kuciak-gyilkosság közfelháborodást keltett az országban, és sohasem látott méretű tüntetéssorozatot váltott ki, ami belpolitikai válsághoz vezetett, a kormány több tagja távozott, és lemondott Robert Fico kormányfő is. Tibor Gaspar is az újságíró és jegyese meggyilkolása után kényszerült távozni a szlovák rendőrség éléről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×